Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Belangrijke verzekeringen voor ZZP’ers

ZZP verzekeringen

Overweeg je ZZP’er te worden? Of ben je ZZP’er en heb je er tot nu toe (te) weinig bij stilgestaan hoe je verzekerd bent? Dan is het handig om te weten met welke verzekeringen je zakelijke risico’s zoveel mogelijk beperkt. In dit artikel zetten we een aantal verzekeringen voor je op een rij.

Aansprakelijkheid

Als ZZP’er wil je de kans op zakelijke aansprakelijkstelling zoveel mogelijk beperken. Het is daarom verstandig om algemene voorwaarden op te stellen, waarin je vastlegt wat de wederzijdse rechten en verplichtingen tussen jou en een opdrachtgever zijn. Je benoemt bijvoorbeeld de betaaltermijn, garantiebepalingen en levertijd. Het risico dat er iets mis gaat bestaat altijd, maar met algemene voorwaarden heb je een stevige basis om op terug te vallen.

Toch kan het gebeuren dat je voor iets aansprakelijk wordt gesteld. Dan is het fijn als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) hebt. Een AVB dekt kosten van schade die is veroorzaakt door jou als verzekerde. Let erop dat je aansprakelijkheidsverzekering echt een AVB is, want een particuliere aansprakelijkheidsverzekering vergoedt -in tegenstelling tot wat veel mensen denken- géén schade die je vanuit je bedrijf toebrengt aan anderen.

Rechtsbijstand

Ondanks goede afspraken kan het gebeuren dat er een geschil ontstaat. Als ZZP’er heb je daarom een zakelijke rechtsbijstandverzekering nodig. Met deze verzekering ben je gedekt voor de kosten van juridische hulp. Ook voor deze verzekering geldt: een particuliere rechtsbijstandsverzekering biedt je géén juridische hulp bij zakelijke kwesties. Let er dus op dat je een bedrijfsrechtsbijstandverzekering afsluit. Dit is een speciale verzekering voor kleinere ondernemers, waarbij je maandelijks een premie betaalt die is afgestemd op jouw beroepsgroep en jouw risico.

Auto (WA)

Wanneer je werkt heb je meestal ook vervoer nodig. Hoe zit het nu eigenlijk wanneer je je auto wilt gebruiken om zakelijke ritten te maken? Eigenlijk is dit vrij simpel. Als je de auto (of bijvoorbeeld bestelbus) aanschaft op jouw eigen naam, dan kun je deze ook als particulier verzekeren. Als je de auto of bestelbus aanschaft op naam van je bedrijf, dan ben je verplicht een zakelijke autoverzekering af te sluiten.

Let wel op! Veel verzekeraars hanteren namelijk een limiet voor zakelijk gebruik. Zodra je met jouw gereden kilometers boven dit limiet uitkomt, wordt je auto of bestelbus alsnog als ‘zakelijk’ gezien. Dit betekent dat je deze ook met een zakelijke autoverzekering moet verzekeren (ook al kocht je de auto of bus aanvankelijk privé). Vraag dit limiet daarom altijd na bij je verzekeraar.