Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Bagage beschadigd? Zo claim je bij je reisverzekering


Het kan gebeuren dat je bagage of apparatuur zoals je camera of telefoon, beschadigd of gestolen wordt tijdens je reis. Je kunt dan een claim indienen bij je reisverzekering wanneer je deze hebt afgesloten. Maar voor dat je dit gaat doen, moet je rekening houden met verschillende punten om er zeker van te zijn dat je de claim goed indient en dus ook het bedrag vergoed krijgt.

Schade claimen bij reisverzekering na beschadiging of diefstal

Om de schade te kunnen claimen bij je reisverzekering moet je rekening houden met verschillende punten. Doe je dit niet? Dan is de kans groot dat je het geclaimde bedrag niet van je verzekering terug krijgt. Hierdoor loop je de vergoeding mis terwijl je er wel recht op hebt. Heb je vragen over je reisverzekering of twijfel je of je wel de juiste verzekering hebt? Onze verzekeringsspecialisten helpen je graag. 

  • Eigen risico

Hou er rekening mee dat je ook bij je reisverzekering te maken hebt met een eigen risico. Dit kan minimaal €50 zijn en oplopen tot een paar honderd euro. Is het bedrag dat je claimt lager dan het maximale eigen risico, dan zal je het geclaimde bedrag niet terug krijgen.
 

  • Dekking

Let op de dekking van je reisverzekering. Ben je buiten Europa op reis en heb je schade maar heb je een reisverzekering met Europa dekking? Dan is de kans groot dat je claim wordt afgewezen en je geen vergoeding krijgt. Je gehele reisverzekering is op dit moment namelijk niet geldig. Twijfel je of je de juiste dekking op je reisverzekering hebt? Onze verzekeringsspecialisten helpen je graag. 
 

  • Dien de claim zo snel mogelijk in

Wacht niet tot dat je klaar bent met je koffer uitpakken en inmiddels weer in je dagelijkse ritme bent. Waarschijnlijk vergeet je dan de claim of je bent te laat met indienen. Dien je claim dan ook zo snel mogelijk in, het liefst al tijdens je reis. Je kunt bij je verzekeringsmaatschappij vaak al gemakkelijk tijdens je reis zelf het schade formulier downloaden of de schade indienen.
 

  • Stuur relevante bewijsstukken naar de verzekeraar

Het is voor de verzekeraar belangrijk dat je de schade kunt bewijzen. Je moet dus zoveel mogelijk bewijsmateriaal kunnen opsturen naar de verzekeraar. Doe bij diefstal dan ook aangifte bij de lokale politie en vraag om een kopie van het proces-verbaal. Ook kun je bijvoorbeeld de reisleiding een verklaring laten opstellen wanneer de schade of diefstal in hun bijzijn is geweest. Verder voldoen bij schade aan apparatuur zoals camera’s en telefoons foto’s van de schade en nota’s als bewijsmateriaal.

Hou er wel altijd rekening mee dat de vergoeding voor de schade en/of diefstal kan tegenvallen. Dit heeft te maken met het eigen risico, maar ook met dagwaarde van het product. Is je camera al wat jaren oud, dan zal je niet de gehele nieuwwaarde van de camera terugkrijgen.

Fraude met reisverzekeringen

Het is elk vakantie seizoen wel in het nieuws, de fraude die gepleegd wordt met de reisverzekering.  Reisverzekeraars krijgen dan ook kritisch naar de claims, voordat zij overgaan op uitbetaling van de vergoeding. Er valt namelijk vaak makkelijk schade te claimen, terwijl er niets aan de hand is. Je doet er verstandig aan om de bonnetjes te bewaren wanneer je spullen zoals zonnebrillen, camera’s en telefoons koopt, zodat je altijd kunt bewijzen dat ze in jouw bezit zijn geweest.