Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wat verandert er volgend jaar voor jou?

Prinsjesdag is alweer achter de rug. Zoals ieder jaar was het weer een spektakel om te zien. Welke belangrijke maatregelen op het gebied van zorg en wonen zijn er gemaakt en wat betekent dit voor jou? En waarbij kan Consumind jou helpen de lasten zo laag mogelijk te houden?

 

Stijgende premie basisverzekering

Zoals eerder door ons gemeld blijft het verplicht eigen risico in 2017 €385,- per jaar. De verwachting is dat de premie voor de basiszorgverzekering op jaarbasis met € 42,- per persoon stijgt. Halverwege november weten we definitief hoeveel de zorgpremie stijgt, dan maken de zorgverzekeraars namelijk de premies bekend. Vanaf dan kan je weer de zorgverzekeringen via Consumind Finance vergelijken.

Bij zwangerschap een NIPT-test laten doen

Als je volgend jaar in verwachting bent van een kindje, kan je een NIPT-test laten doen. Deze test stelt vast of je kindje het syndroom van Down of een andere aangeboren aandoening heeft. Voorheen werd dit alleen vergoed als de uitslag van de voorafgaande combinatietest positief was. De combinatietest was voor eigen rekening, tenzij je een verhoogd risico liep om een kindje met Downsyndroom of Edward of Pateu te krijgen. Overigens wordt de NIPT- test gedeeltelijk vergoed.

Meer geld voor chronisch zieken

Ben je de kostwinnaar omdat je partner niet kan werken vanwege een chronische ziekte? Eindelijk goed nieuws! Jullie gaan volgend jaar erop vooruit. De maximale eigen bijdrage gaat omlaag van € 1.460,- naar € 63,-. Ook zullen zo’n 290.000 huishoudens profiteren dat de eigen bijdrage voor de Wmo, voor onder andere huishoudelijke hulp, lager wordt.

Wijziging belastingvrij schenken

Net als in 2015 wordt het weer mogelijk om €100.000 belastingvrij te schenken, als dit wordt besteed voor een woning. Je ouders kunnen je dus weer met een hoger bedrag helpen, als je een huis wilt kopen. De schenking aan jou mag alleen belastingvrij worden gedaan als je tussen de 18 en 40 jaar bent.

Koopkracht berekenen?

Er is tijdens Prinsjesdag bekend gemaakt dat de koopkracht voor iedereen verbetert. Maar hoeveel ga jij persoonlijk erop vooruit? Kan je volgend jaar wat vaker uit eten? Het NIBUD heeft een handige rekentool ontwikkeld waar je eenvoudig jouw vooruitgang in koopkracht kan berekenen

Afbeelding: wat verandert er volgend jaar voor jou van Macgyverhh/Shutterstock.com