Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Voor 19 cent bellen naar ander EU-land

De kosten voor bellen, sms'en en internetten in de EU, zijn vorig jaar al aangepakt. Nu is ook het bellen naar andere landen in de EU onder de loep genomen. Resultaat is dat een telefoontje vanuit Nederland naar een ander EU-land, niet meer dan 19 eurocent per minuut (inclusief btw 23 cent) mag kosten, een sms niet meer dan 6 cent (inclusief btw 7 cent).

De onderhandelingen hierover hebben maanden geduurd, maar onlangs hebben de lidstaten, Europese Commissie en het Europees Parlement daarover een politiek akkoord bereikt. De maximumtarieven zijn onderdeel van de Electronic Communications Code, een pakket maatregelen over snel breedband en telecom. Het besluit van het invoeren van de maximumprijzen volgt op het afschaffen van de roamingkosten vorig jaar. Het akkoord moet nog officieel worden afgerond. Als dat is gebeurd, hebben de lidstaten twee jaar de tijd de wetgeving nationaal in te voeren. Het is de bedoeling dat de maximumtarieven gaan gelden voor de buitenlandse gesprekken en sms'en binnen alle EU-lidstaten.

Strengere aanpak mogelijk

Naast het voordeel voor consumenten die bellen naar het buitenland, is het met het nieuwe akkoord mogelijk twee invloedrijke telecomaanbieders meer aan te pakken. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) kan nu de twee dominantie spelers, KPN en VodafoneZiggo (zijn gefuseerd) strengere regels opleggen. ACM wil de bewijslast om marktmisbruik aan te tonen omlaag hebben. De organisatie vindt het belangrijk dat de consument keuze houdt uit meer dan twee aanbieders. Verplichtingen aan de dominante spelers op de telecommarkt opleggen, kan schelen. Verplichtingen als concurrenten toegang geven tot hun netwerken of bepaalde producten ook los aanbieden.

Open netwerk

KPN heeft al een open netwerk. ACM wil dat kabelaar Ziggo ook zijn vaste netwerk opent voor andere aanbieders (dit was ook een sterke Europese wens van Nederland). Zeker nu Vodafone en Ziggo zijn gefuseerd, is het bedrijf bijna net zo dominant als KPN. ACM is bang voor een duopolie in Nederland. Zowel KPN als VodafoneZiggo bieden succesvol gecombineerde alles-in-één bundels van mobiele en vaste telefonie, internet en televisie aan. Als andere aanbieders tegen een bepaald bedrag toegang krijgen, wordt de concurrentie bevorderd.