Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Mobiel bellen in nieuwbouwhuis gaat (bijna) niet

Net verhuisd naar een nieuwbouwwoning en ineens moeite met mobiel bellen in huis? Niet vreemd. Nieuwe huizen worden tegenwoordig zo goed geïsoleerd, waardoor het mobiele signaal in huis (bijna) niet te ontvangen is.

Nieuwbouwhuizen bestaan veelal uit beton- en staalconstructies, en op de ramen zit een zonwerende coating. De radiosignalen van het mobiele telefoonverkeer worden zo gereflecteerd of geabsorbeerd, waardoor het mobiele signaal slecht binnen komt. Dat vormt een probleem wanneer je je vaste telefoonlijn hebt opgezegd, omdat je zo gewend bent geraakt aan mobiel bellen. Net als zoveel andere consumenten. Veel consumenten in een nieuwbouwwoning schaffen weer een vaste telefoon aan. Want, wat heb je aan alleen bereik aan de voorkant van je huis? De vaste telefoon heeft toch ook wel charme: eventuele kinderen kunnen de telefoon makkelijker of vaker opnemen.

Privé en werk

Niet alleen voor privégebruik is het lastig als je mobiele bereik in een nieuwbouwwoning summier is. Thuiswerkers of freelancers dienen mobiel bereikbaar te zijn. Providers Telfort, KPN en T-Mobile hebben momenteel voor hun klanten nog geen oplossing voor het slechte signaal. KPN en T-Mobile zijn wel bezig met een proef om bellen via wifi mogelijk te maken. KPN hoopt die service in de tweede helft van 2018 stap voor stap aan te bieden aan haar klanten. Tele2 en Vodafone bieden deze service al. Hierbij is het van belang dat je een krachtig thuisnetwerk hebt.

112

Agentschap Telecom is toezichthouder op het gebied van telecommunicatie. Peter Spijkerman, directeur-hoofdinspecteur van deze organisatie, woont zelf in een nieuwbouwwoning: 'Mijn mobiele bereik in huis is redelijk, maar ook bij mij doet hij het af en toe niet.' Volgens hem heeft bellen over een draadloos netwerk ook een nadeel. 'Je kunt er niet mee bellen naar 112. Tenminste, als je naar 112 belt, moeten er verplicht locatiegegevens worden meegestuurd., zodat de mensen van 112 - als je niet meer in staat bent om te praten - toch meteen kunnen zien waar je bent. En dat werkt nog niet bij bellen via wifi.'