Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Leeftijdsdiscriminatie bij autoverzekering

Omdat ouderen vaak, ook door autoverzekeraars, als een risicogroep worden gezien, loopt deze leeftijdscategorie tegen hogere premies aan of zelfs de kans om geweigerd te worden bij een nieuwe autoverzekering. Leeftijdsdiscriminatie is niet strafbaar.

Ruim 40 procent van de autoverzekeraars weigert nieuwe klanten wanneer ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt. Dit blijkt uit onderzoek van De Consumentenbond. Diverse autoverzekeraars hanteren een maximum leeftijd bij het afsluiten van de verzekering. Dit geldt voor nieuwe klanten. Wanneer je al klant bent en dat blijft, kun je niet uitgeschreven worden vanwege je leeftijd. Wel kan de premie omhoog gaan. Het verschil in leeftijd is best fors. De maximumleeftijden variëren van 69 tot en met 80 jaar.

Bekijk mijn autoverzekering

70-plussers risicogroep

Met deze regeling overtreden verzekeraars niet de wet. Ze mogen bepaalde groepen weigeren of een hogere premie opleggen als er met een toets aangetoond kan worden dat een dergelijke groep een hoger risico voor de verzekeraar vormt. Volgens de verzekeraars behoren 70-plussers tot zo'n risicogroep. Om dat risico te verminderen, hanteren verzekeraars voorwaarden, zoals hogere premies voor ouderen, eis van minimum aantal schadevrije jaren van 70-plussers en zelfs weigering vanwege leeftijd komt voor.

Bekijk mijn autoverzekering

Dubbel gestraft

De Consumentenbond en andere maatschappelijke organisaties vinden dat oneerlijke grenzen en toeslagen afgeschaft moeten worden. Tot op heden is de wetgeving nog niet aangepast en kunnen verzekeraars nog steeds ouderen weigeren of aan hen een hogere premie opleggen. Daarnaast vindt De Consumentenbond uitsluiting op basis van leeftijd onterecht. Bijna alle verzekeraars maken gebruik van het bonus-malussysteem, waarbij schadeclaims van invloed zijn op de premie. Door ook nog een leeftijdstoeslag te rekenen, worden automobilisten op leeftijd dubbel gestraft.

Voorwaarden

Ben je van plan na je 65ste nog een nieuwe autoverzekering af te sluiten? Lees dan goed de betreffende voorwaarden door. Blijf je bij je huidige verzekaar? Bekijk dan goed of je premie wijzigt. Het contract mag nooit ontbonden worden vanwege het halen van de maximale leeftijd.

Bekijk mijn autoverzekering