Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

De opkomst van het 5G-netwerk

5g toren

Het 5G-netwerk is volop in het nieuws. En terecht, want er zijn veel vragen over. In dit artikel gaan we in op een aantal recente ontwikkelingen, vooruitzichten en beperkingen. Kortom: we bespreken de huidige status van het 5G-netwerk in Nederland.

Ontwikkeling van het 5G-netwerk

Na de opkomst van 2G (bellen), 3G (bellen en internetten), 4G (sneller en stabieler bellen, internetten en streamen) is de uitrol van de 5e generatie mobiele netwerken in volle gang. Met de nieuwe technologie wordt het internet 10 keer zo snel als het bekende 4G-netwerk. De verwachting is dat met name de zorg, de industrie en zelfrijdende voertuigen profijt zullen hebben van het nieuwe netwerk, omdat veel concrete problemen met behulp van technologie opgelost kunnen worden. Het 5G netwerk biedt meer mogelijkheden naar slimme, datagestuurde toepassingen.

5G voor consumenten

Niet alleen bedrijven, maar ook een deel van de consumenten is geïnteresseerd in het nieuwe netwerk. Toch moet je, om gebruik te kunnen maken van het snellere internet, wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je telefoon een chip hebben die met het 5G-netwerk kan communiceren (dit hebben vrijwel alleen nieuwe toestellen) en moet je een 5G-abonnement afsluiten. Momenteel bieden alleen de drie grootste providers in Nederland een 5G-abonnement aan. Dit zijn VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile. Aangezien kleine providers gebruikmaken van het netwerk van de drie grote providers kunnen zij ook 5G aanbieden, maar op dit moment is dat nog niet het geval.

Huidige beperkingen van 5G

Het uitrollen van het nieuwe netwerk is nog volop bezig. Dit betekent dat de voordelen van het netwerk momenteel nog minimaal zijn. Zo is de verhoging van de internetsnelheid erg klein en bieden KPN en T-Mobile nog niet door heel Nederland het 5G-netwerk aan.

Dat er maar een klein verschil in internetsnelheid zichtbaar is, heeft te maken met de beschikbaarheid van verschillende ‘frequentiebanden’. Frequentiebanden maken de verhoging van snelheden mogelijk, maar providers mogen deze banden niet zomaar gebruiken. Recent kwam de 700MHz-band via een overheidsveiling in de handen van bedrijven, maar voor de veel hogere snelheden is de 3,5GHz-frequentie nodig. De veiling van deze band vindt pas plaats in 2022.

Gezondheidsrisico’s van 5G

Er worden veel vragen gesteld rondom de schadelijke invloed van het 5G-netwerk op de menselijke gezondheid. Het RIVM en Agentschap Telecom geven aan dat het gebruik van 5G voorlopig veilig is. Beide partijen onderzochten de straling bij de zendmasten en bestudeerden wetenschappelijk onderzoek. Uit hun tests blijkt dat de hoeveelheid straling bij de zendmasten binnen de toegestane hoeveelheid elektromagnetische straling blijft. Dit limiet is wederom gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Zolang de straling onder het vastgestelde limiet blijft, is de blootstelling aan de straling volgens het RIVM en Agentschap Telecom niet schadelijk voor de gezondheid.