Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hoe heeft het mobiel internet zich de afgelopen jaren ontwikkeld?

Mobiel internet

Een van de snelst ontwikkelde technologieën van het afgelopen decennium is toch wel de smartphone. Met dit kleine supercomputertje heb je toegang tot de hele wereld. En de hele wereld toegang tot jou, want er is bijna geen plek meer op de wereld waar mensen geen smartphones hebben. Van de komst van het 3G netwerk tot aan het toekomstige 5G netwerk. In dit artikel bespreken we tien jaar mobiel internet.

Smartphones in 2011

De 750 miljoen smartphone gebruikers in 2011 waren slechts een fractie van de huidige 6.4 miljard smartphone gebruikers wereldwijd. Eind 2011 werden de nieuwe generatie smartphones geïntroduceerd. De nieuwe Apple iPhone 4S en de Samsung Galaxy S2 waren in deze tijd de meest gebruikte toestellen.

Mobiel netwerk 3G en 4G

Mobiel internetten was met 3G al sinds 2003 mogelijk, maar dit was sloom en er werd weinig gebruik van gemaakt. Misschien kun je nog wel heugen dat het bekijken van een YouTubevideo of het bezoeken van een website heel lang duurde. Constant zag je het laadicoontje in beeld en deze handelingen kostte tevens ook veel data. Met het huidige 4G-netwerk zijn lange wachttijden niet meer voor te stellen. Deze verbinding heeft de gemiddelde snelheid van een wifi-verbinding en zorgt voor snellere downloads

Met 5G gaat het nog sneller

Met de nieuwe generatie mobiel internet (5G) zal de internetsnelheid nog sneller zijn. Er wordt verwacht dat het 5G-netwerk de aankomende jaren 4G compleet aan de kant zal schuiven. In 2027 zal bijna de helft van alle mobiele abonnementen via het 5G-netwerk gaan. Voornamelijk in de VS en China zal dit explosief toenemen. Ook in Nederland kunnen er al 5G abonnementen worden afgesloten. Het netwerk is al toegankelijk, maar wordt nog niet optimaal gebruikt. Hiervoor moeten consumenten nog een jaar wachten.