Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wat te doen bij waterschade door regen?

Verzekering voor regenschade

We hebben al een tijdje van het winterse weer kunnen genieten en daar lijkt de komende weken geen verandering in te komen. Alhoewel het tikken van de regen tegen de ramen gezellig kan zijn, kan neerslag ook vervelende gevolgen hebben. Wat doe je wanneer je door de regenval waterschade oploopt? Ben je daar dan voor verzekerd?

Directe waterschade

Verzekeraars maken vaak onderscheid tussen directe- en indirecte waterschade. Onder directe waterschade wordt schade door (hevige) regen, hagel, sneeuw en smeltwater verstaan. Schade aan de inboedel als gevolg van dit soort ‘directe waterschade’ wordt door alle woonverzekeraars gedekt via de inboedelverzekering. Hierbij is het wel belangrijk dat de schade onvoorzien is. Wanneer de schade voorkomen had kunnen worden zal de verzekeraar ook geen vergoeding geven. Zorg er dus voor dat je openstaande ramen, deuren of luiken sluit wanneer er veel neerslag wordt verwacht. Ontstaat er waterschade tijdens een verbouwing? Ook dan wordt dit niet gedekt door de verzekeraar.

Indirecte waterschade

Bij indirecte waterschade kun je onder andere denken aan het overlopen van sloten, kades en grachten als gevolg van zware regenval. Voor dit soort schade ben je verzekerd wanneer je een inboedelverzekering met uitgebreide dekking, of een allriskdekking hebt. Als er sprake is van een overstroming of zelfs een dijkdoorbraak, ben je daar waarschijnlijk niet voor verzekerd. Voor deze uitzonderlijke gevallen kun je een speciale verzekering afsluiten.

Wat als je waterschade hebt?

Heb je waterschade en kun je hiervoor een vergoeding krijgen van je verzekeraar? Dan is het belangrijk om een aantal stappen te doorlopen.

Stap 1

Pak de oorzaak van de waterschade aan, zo voorkom je dat de schade nog erger wordt.

Stap 2

Laat beschadigde spullen drogen. Let op dat je niet begint met het herstellen van de schade. Wanneer je dit doet kan de inspecteur van je verzekeraar namelijk niet meer zien hoe de schade ontstaan is en kun je een vergoeding mislopen.

Stap 3

Meld de waterschade bij je verzekeraar.

Stap 4

Er komt een inspecteur langs om de waterschade te inspecteren. De inspecteur checkt de oorzaak van de schade en stelt vast of je recht hebt op een vergoeding.

Stap 5

De verzekeraar keert het schadebedrag uit.