Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Voor het eerst meer dan 800 miljard aan gezamenlijke hypotheekschuld

Hypotheekschuld

De gezamenlijke hypotheekschuld van alle Nederlanders bij elkaar is in het tweede kwartaal van 2023 opgelopen tot 804 miljard euro. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de hypotheekschuld ten opzichte van het eerste kwartaal met 10,6 miljard euro is gestegen.

Risico’s van hoge schuld

De algemene hypotheekschuld in Nederland ligt hoog. De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt huishoudens vaker op de risico’s van de hoge lasten van hypotheken. Door de hoge lasten kunnen financiële tegenvallers hard aankomen en in sommige gevallen niet opgevangen worden.

Waarom zo’n hoge schuld?

In Nederland hebben we relatief soepele regels voor het afsluiten van een hypotheek. Je mag bijvoorbeeld een hypotheek afsluiten voor de volle waarde van je woning. Dit mag in vele andere landen vaak voor maar 90 procent. Daarnaast is de economie de laatste jaren hard aan het groeien. Harder dan de totale schuld. Dit betekent dat we ons zo’n hoge schuld kunnen permitteren, aangezien we meer verdienen.

Nationale Hypotheek Garantie

Als mensen in de hypotheekproblemen komen dan zijn er vangnetten als de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Als je huis bijvoorbeeld minder waard wordt dan je hypotheek dan neemt de NHG de restschuld over. Dit is de afgelopen jaren nauwelijks voorgekomen, aangezien de huizenprijzen jarenlang onafgebroken zijn gestegen.