Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Veranderingen op de woningmarkt vanaf 1 januari 2024

Op 1 januari staan er belangrijke wijzigingen te wachten voor woningkopers, waaronder verhoogde leenmogelijkheden voor alleenstaanden en een uitbreiding van de Nationale Hypotheek Garantie. Maar wat houden deze veranderingen precies in voor woningzoekenden? In dit artikel zullen we dieper ingaan op de impact van deze wijzigingen, met bijzondere aandacht voor duurzaamheid, verbeteringen voor jonge kopers en de algemene staat van de woningmarkt.

Duurzaamheid als sleutel tot een hogere hypotheek in 2023

Een opvallende verandering die vanaf januari 2023 in werking treedt, is de grotere nadruk op duurzaamheid bij het aankopen van een woning. Positief nieuws voor huizenkopers: een gunstig energielabel kan in januari leiden tot een aanzienlijk hogere hypotheek. Bij zeer energiezuinige huizen kan de maximale hypotheek met wel 50.000 euro stijgen. Niet-duurzame huizenkopers hebben echter ook mogelijkheden, mits zij extra lenen om hun woning te verduurzamen.

Aandacht voor jongeren en andere regelgeving in 2024

Vanaf januari 2024 wordt de focus op jongeren in de woningmarkt versterkt. Voor huizenkopers onder de 35 jaar vervalt de overdrachtsbelasting, en er vindt een nieuwe beoordeling plaats van studieschulden. In plaats van het oorspronkelijke bedrag wordt dan gekeken naar het restant van de studieschuld. Een gunstige ontwikkeling voor jonge kopers, omdat dit het maximale hypotheekbedrag positief beïnvloedt. Desalniettemin waarschuwen experts voor het groeiende woningtekort en de stijgende prijzen, wat de impact van deze wijzigingen kan temperen.

Noodzaak tot snelle actie in een krappe woningmarkt

Hoewel de nieuwe regels gunstig zijn voor velen, blijft de krapte op de woningmarkt een beperkende factor. Met weinig bouwvergunningen en een afnemend woningaanbod is onzeker of de situatie in 2023 daadwerkelijk zal verbeteren. Desondanks adviseren experts potentiële kopers om niet te lang te wachten met het realiseren van hun woonwensen, aangezien deze regelgeving weliswaar niet meer woningen creëert, maar wel de toegankelijkheid van koopwoningen vergroot. Een grondige voorbereiding en tijdige actie blijven daarom essentieel voor iedereen die een woning overweegt aan te schaffen.

Bespaar op je hypotheekrente

Vergelijk tarieven

De voordeligste opstalverzekering

Vergelijk Tarieven