Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Lagere hypotheek bij private leasen in 2022

Leasen en hypotheken

Vanaf volgend jaar worden de regels voor hypotheekverstrekking strenger als je iets private leaset (let op: niet zakelijk). Mensen die in 2022 leasen, moeten rekening houden met een lagere hypotheek. De waarde waarvoor je leaset wordt namelijk gezien als een lening en wordt geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Het gaat hierbij niet alleen om geleasede auto’s, maar om alles wat je leaset. Ook witgoed bijvoorbeeld.

NHG grens verhoogd

De Vereniging Eigen Huis (VEH) geeft aan dat het alleen gaat om nieuwe hypotheken, zoals het kopen van een huis of voor een verbouwing. Vanaf 1 januari worden de regels van hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) al aangescherpt voor mensen die leasen. De grens voor een hypotheek met NHG wordt komend jaar juist verhoogd door de oplopende huizenprijzen, maar voor mensen die leasen gaat dit niet op. Voornamelijk starters worden hierdoor geraakt.

Leasen is een schuld

Tot nu toe wordt 65 procent van de totale leasesom geregistreerd bij het BKR. Vanaf 1 april 2022 wordt dit verhoogd naar 100 procent. Hoe hoger de schuld is die bij het BKR geregistreerd staat, hoe minder mensen kunnen lenen voor een hypotheek. Deze maatregel gaat dus mensen die private leasen enorm raken als zij een hypotheek af willen sluiten. Het kan in sommige gevallen zelfs tienduizenden euro’s schelen.

Hypotheek afsluiten met private lease contract

Ben je binnenkort van plan om een huis te kopen, maar heb je een private lease contract? Weet dan dat je hierdoor aanzienlijk minder kunt lenen. Als je nog geen private lease contract hebt en je bent wel van plan deze af te sluiten, wacht hier dan mee tot na het kopen van je huis. Je private lease contract heeft na het afsluiten van je hypotheek namelijk geen invloed meer op je lopende hypotheek. Zit jij in de situatie dat je private wil leasen en een hypotheek wil afsluiten? Maak dan een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur.