Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Gemiddelde prijs huis in Nederlands 315.000 euro

WOZ-waarde

Jaarlijks worden de gemiddelde huizenprijzen in Nederlandse gemeentes bepaald. Dit jaar is het verschil tussen de duurste en goedkoopste gemeente 661.000 euro, meldt het CBS. Het gaat hierbij om zowel huur- als koopwoningen. De gemiddelde huizenprijs in Nederland ligt nu op 315.000 euro. Dit is de hoogste waarde ooit.

Duurste en goedkoopste gemeente

Ook dit jaar staat de gemeente Pekela in Groningen met 167.000 euro onderaan de lijst. De duurste gemeente is Bloemendaal met een gemiddelde woningprijs van 828.000. Ook als we de provincies vergelijken is Groningen het goedkoopst. Noord-Holland is de duurste gemeente van Nederland. Tussen Groningen en Noord-Holland zit gemiddeld een halve ton verschil.

WOZ-waarde

Bij een koophuis is de gemiddelde prijs al een tijdje boven de vier ton. De WOZ-waarde van 315.000 euro blijft daar dus heel ver achter. Dit komt met name doordat huurhuizen minder waard zijn. Daarnaast is de WOZ-waarde wel gemiddeld met 8,6 procent gestegen. Vorig jaar steeg de WOZ-waarde maar met 7 procent.

Hogere belasting (OZB)

Gemeenten gebruiken de WOZ voor het bepalen van de onroerendezaakbelasting (OZB). Dit geldt voor zowel huur- als koophuizen en bedrijfspanden. Ook niet verkochte huizen en huurhuizen worden bij de bepaling van de WOZ-waarde meegenomen.