Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheekrentes in vier maanden tijd verdubbeld

Hypotheekrente

Afgelopen week hebben de meeste hypotheekverstrekkers weer hun rentes verhoogd. Consumenten die nu hun hypotheekrentes voor tien of twintig jaar willen vastzetten kampen met dubbele rentes ten opzichte van begin 2022. Sinds de eerste week van het nieuwe jaar hebben de meeste hypotheekverstrekkers elke week hun rentes verhoogd. We kunnen daarom spreken van een structurele stijging die waarschijnlijk nog even verder door gaat zetten.

Redenen van stijging

De oplopende tarieven komen voornamelijk door de torenhoge inflatie die is veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Door beperkte export en sancties tegen Rusland zijn goederen de laatste maanden enorm veel duurder geworden. Ook de hoge energieprijzen zorgen ervoor dat alle goederen duurder worden. Door de hoge goederenprijzen schieten de marktrentes omhoog. Hierdoor moeten banken meer rente betalen en dat rekenen ze vervolgens door in de vorm van hypotheekrente naar de consument.

Actuele hypotheekrentes

Bij tien jaar met NHG vast betaal je als huizenkoper nu gemiddeld 2,39% hypotheekrente. Dit is 2,78% als je hem twintig jaar vast zet en 2,89% bij dertig jaar. Zonder NHG heb je bij tien jaar vast 2,71%, bij twintig jaar vast 3,16% en bij dertig jaar vast 3,31%. Als we kijken naar de algehele gemiddelde rentes is dat op dit moment een kleine 3% waarmee we terug zijn op het renteniveau van 2017. Vorig jaar rond deze tijd lag de rente rond de 1,5%.

Verstandig om over te sluiten?

Of het verstandig is om over te sluiten weet je altijd pas achteraf. Op dit moment ziet het ernaar uit dat de hypotheekrentes blijven stijgen. Dit komt door de hoge inflatie en omdat beleggers hier voorlopige compensatie voor willen ontvangen. Het geeft financiële zekerheid om je hypotheekrente nog eens tien of twintig jaar vast te zetten. Ondanks dat de rente op dit moment bijna het dubbele is als vorig jaar hoef je minder boeterente te betalen die je normaal betaalt bij een oversluiting.