Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Zijn jouw zonnepanelen toe aan een schoonmaakbeurt?

Vieze zonnepanelen

Stof, vogelpoep en bladeren; op je dak kan zich aardig wat vuil verzamelen. Heb je zonnepanelen? Dan is het belangrijk om ze af en toe schoon te maken. Wanneer ze vies zijn kunnen de panelen soms minder goed stroom opwekken. Maar hoe maak je zonnepanelen precies schoon? Wanneer kun je dit het beste doen? En hoe vaak is het nodig?

Reiniging door regen

Hoe vaak zonnepanelen schoongemaakt moeten worden hangt af van de weersomstandigheden. In Nederland regent het vaak, waardoor de panelen vanzelf worden schoongespoeld. Zeker wanneer de zonnepanelen schuin zijn geplaatst (met een hellingsgraad van zo’n 40%) blijft er weinig vuil achter. Het is dan ook voldoende om je panelen één keer per vijf jaar goed te reinigen. Hoewel de kans klein is dat de panelen voor die vijf jaar enorm vies worden, is het wel aan te raden om je panelen een paar keer per jaar te controleren op vuil. Zo weet je zeker dat de panelen optimaal presteren.

Hoe kun je zonnepanelen schoonmaken?

Het is verstandig om je zonnepanelensysteem uit te schakelen voordat je begint met schoonmaken. Start daarna met het weghalen van droog afval, zoals bijvoorbeeld bladeren. Wanneer het droge vuil weg is, kun je de zonnepanelen schoonmaken met een zachte doek, zachte borstel, ontkalkt of gedemineraliseerd water en biologisch schoonmaakmiddel. Zit er hardnekkig vuil op de panelen? Gebruik dan een spons. Wanneer de panelen lastiger te bereiken zijn, kun je ze ook met een tuinslang, waterspuit of uitschuifbare wisser reinigen.

Wanneer je liever niet zelf het dak op gaat, kun je er ook voor kiezen om een professioneel schoonmaakbedrijf de panelen te laten reinigen. Wanneer je wél van plan bent om zelf het dak op te gaan, zorg er dan voor dat je absoluut géén schuurspons, bijtende schoonmaakmiddelen of hogedrukreiniger gebruikt. Deze middelen kunnen er namelijk voor zorgen dat er water tussen de zonnecellen en het glas komt en dat de coating van de zonnepanelen wordt aangetast. Zorg er tenslotte ook voor dat je niet op de panelen gaat staan.

Beste schoonmaaktijd

Mei, juni en juli zijn de zonnigste maanden van het jaar. Ben je van plan je zonnepanelen dit jaar schoon te (laten) maken? Dan is het slim om dit aan het begin van de lente te doen. Zo weet je zeker dat je schone panelen hebt en je de beschikbare zonuren zoveel mogelijk benut. En wil je geen last hebben van opgedroogd schoonmaakwater en vlekken op de panelen? Maak ze dan bij voorkeur schoon op een bewolkte dag, aan het begin van de ochtend of in de avond.

Meer weten over zonnepanelen? Lees hier meer over de fabels en feiten!

 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage