Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Veel mensen met laag inkomen vragen 800 euro energietoeslag niet aan

Subsidie

Veel mensen met een laag inkomen kunnen door de huidige energiecrisis hun energieprijzen niet betalen. Hierdoor heeft de overheid een tegemoetkoming van 800 euro beschikbaar gesteld, waarmee de energierekening tijdelijk betaald kan worden. Terwijl de tegemoetkoming mensen echt kan redden van de financiële afgrond wordt deze lang niet altijd aangevraagd door mensen die het goed kunnen gebruiken.

Energietoeslag wordt niet aangevraagd

In totaal kunnen 400.000 mensen de subsidie van 800 euro aanvragen. Duizenden mensen met een laag inkomen weten niet dat ze een subsidie kunnen ontvangen van de overheid voor energie. Mensen die wel weten dat ze deze subsidie kunnen aanvragen worstelen vaak met papierwerk. Het is soms onnodig ingewikkeld om een subsidie aan te vragen en je moet duidelijke kunnen bewijzen dat je onder de doelgroep voor de subsidie valt. Dit schrikt mensen af.

Veel papierwerk

Mensen die in de bijstand zitten krijgen de vergoeding automatisch op hun rekening gestort en hoeven hier niets voor te doen. Als je geen bijstandsuitkering hebt, maar wel een laag inkomen dan wordt het een stuk ingewikkelder. Je moet kunnen bewijzen dat je als gezin maximaal 1777 euro per maand verdient. Voor een alleenstaande is dat 1244 euro per maand. Dit is als een gemeente 120 procent van de sociaal minimumgrens hanteert. De regeling kan dus ook nog eens per gemeente verschillen. Toch zijn er ook initiatieven, zoals in Haarlem, waar mensen met een laag inkomen in de bibliotheek geholpen kunnen worden bij de aanvraag.

Geen hulp durven vragen

De gemeente Haarlem denkt dat er veel schaamte is bij mensen om te vragen om hulp. Door het initiatief in bibliotheken hebben ze al veel mensen kunnen bereiken met laagdrempelige hulp. Toch is niet iedereen even makkelijk te bereiken. Er is namelijk ook een groep die door de coronacrisis een lager inkomen hebben gekregen die nog niet goed in beeld is bij de gemeente. De rechten zouden beter toegelicht moeten worden, zodat iedereen die recht heeft op een subsidie deze ook daadwerkelijk ontvangt.