Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Stroom uit zonnepanelen kan vaak niet worden teruggeleverd

Het aantal meldingen van mensen met zonnepanelen die hun opgewekte zonnestroom niet kunnen terugleveren, is dit jaar fors gestegen. Netbeheerder Liander heeft ruim drie keer zoveel meldingen ontvangen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit probleem wordt veroorzaakt doordat het elektriciteitsnet in veel wijken niet ontworpen is om zonnestroom terug te leveren. Met de toenemende populariteit van zonnepanelen in huishoudens, ondervindt het laagspanningsnet, dat het elektriciteitsnet in de buurt regelt, vaker problemen met spanning.

Elektriciteitsnet niet geschikt

Het elektriciteitsnet in veel woonwijken is niet geschikt om zonnestroom terug te ontvangen, wat leidt tot problemen voor mensen met zonnepanelen. Op zonnige dagen wordt er op bepaalde momenten meer stroom opgewekt dan het elektriciteitsnet kan verwerken. Om overspanning te voorkomen, schakelen de omvormers die de opgewekte stroom uit de zonnepanelen terugleveren automatisch uit. Dit leidt ertoe dat huishoudens met zonnepanelen niet alleen hun zonnestroom niet aan het net kunnen terugleveren, maar ook hun eigen opgewekte stroom niet kunnen gebruiken.

Stroom kan niet worden teruggeleverd

Het uitschakelen van de omvormers is een tijdelijke maatregel om te voorkomen dat het elektriciteitsnet overbelast raakt. Het gevolg hiervan is echter dat mensen met zonnepanelen geen gebruik kunnen maken van hun opgewekte stroom en dat deze niet teruggeleverd wordt aan het net. Met het groeiende aantal zonnepanelen in woonwijken zal dit probleem zich naar verwachting vaker voordoen in de komende jaren. Om dit te voorkomen, is het noodzakelijk dat de elektriciteitsnetten in woonwijken aanzienlijk worden uitgebreid om meer capaciteit te kunnen bieden.

Meer capaciteit nodig

Liander benadrukt dat het essentieel is om de capaciteit van de elektriciteitsnetten in woonwijken te vergroten om te voorkomen dat zonnestroom niet teruggeleverd kan worden. Als er geen actie wordt ondernomen, zal het probleem van niet-teruggeleverde zonnestroom in de komende jaren vaker voorkomen. Het is dus van groot belang dat er geïnvesteerd wordt in het upgraden van de elektriciteitsnetten om de groeiende vraag naar zonne-energie adequaat te kunnen verwerken.