Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Prachtige weken voor jou en je zonnepanelen

Zonnepanelen productiviteit

Het Nederlandse straatbeeld is de laatste jaren snel veranderd van kale daken naar daken met zonnepanelen. Maar zonnepanelen produceren niet elke dag evenveel elektriciteit, zelfs niet als de zon schijnt. Wanneer werken zonnepanelen dan wel optimaal?

Ideaal weer voor zonnepanelen

Je zou denken dat zonnepanelen het best werken als het de hele dag zonnig is, zoals in de zomer. Toch bepaalt niet alleen de hoeveelheid zon de effectiviteit van je zonnepanelen. Ook de temperatuur speelt een grote rol. Bij lagere temperaturen en veel zon leveren zonnepanelen het meeste energie op. Dit komt doordat zonnecellen elektriciteit beter geleiden bij koud weer. Zonovergoten dagen in maart, april en mei zorgen dus voor de hoogste productiviteit. Voor elke 10 graden warmer daalt de stroomopbrengst met ongeveer 5 procent. Dat betekent dat met de huidige weersvoorspelling je zonnepanelen volgende week een hele fijne week hebben.  

Als we de energieopbrengst per maand bekijken blijven de hoeveelheid zonuren alsnog doorslaggevend te zijn voor de productiviteit van je zonnepanelen. Uit cijfers van Milieu Centraal zien we dat de zomermaanden relatief het meeste opbrengen. Dit komt ook omdat de zonnestraling in de zomer sterker is dan in de winter.

Productiviteit zonnepanelen

Bron Milieu Centraal

Andere factoren

Naast de temperatuur en aantal zonuren kan een laagje sneeuw, stof of dauw ook invloed hebben op de productiviteit. Zonnepanelen werken alleen optimaal als het zonlicht direct op de panelen schijnt. Stof kan dit bijvoorbeeld tegenhouden. Deze week is er veel stof vanuit de Sahara naar Nederland overgewaaid waardoor veel panelen minder goed werken. Meestal wast dit er vanzelf af als het gaat regenen. Je kunt ook zelf je zonnepanelen wassen.

Ook de plek waar je woont is doorslaggevend voor de productiviteit van je zonnepanelen. Zo is in de afbeelding hieronder te zien dat de Waddeneilanden en kustplaatsen veel meer zonuren per jaar hebben dan het oosten van Nederland.

Zonuren Nederland

Bron KNMI

Veel opbrengst deze maanden

Je kunt met de vele zonuren en relatief lagere temperaturen dus verwachten dat aankomende maanden een feestje worden voor je zonnepanelen. Als we een strakblauwe lucht blijven houden, temperaturen niet boven de 15 graden uitschieten en er geen stof in de lucht zit, zou je zomaar eens een behoorlijke hoeveelheid stroom terug kunnen leveren aan het elektriciteitsnet. Hoe dat werkt lees je hier!