Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Per 2023 geen btw meer op zonnepanelen

Zonnepanelen

Als het aan het kabinet ligt hoeven consumenten vanaf januari 2023 geen btw meer te betalen over zonnepanelen en de installatie daarvan. Staatssecretaris Marnix van Rij (fiscaliteit) publiceerde hierover woensdag een wetsvoorstel. Op dit moment betalen consumenten nog 21 procent btw over de installatie en levering van zonnepanelen.

Terugvragen kon al

Particulieren kunnen op dit moment al geheel of gedeeltelijk de betaalde 21 procent btw over zonnepanelen terugvragen. Dit geld moet wel eerst betaald worden. Dit zorgt voor onnodig veel werk en kan een obstakel zijn voor mensen in het aanschaffen van zonnepanelen. Als het aan het kabinet ligt wordt dit dus per 1 januari 2023 afgeschaft.

EU-regeling

In eerste instantie was het niet mogelijk om de belasting op zonnepanelen af te schaffen door regelingen vanuit de EU. Sinds eind vorig jaar is het voor EU-landen wel mogelijk om het btw-tarief op de levering en installatie van zonnepanelen te verlagen naar 0 procent.

Afwegingen

Met het wetsvoorstel heeft staatssecretaris Marnix van Rij de procedure voor de wetswijzigingen definitief gestart. In eerste instantie kan iedereen die dat wil voor- of tegenargumenten geven die mee worden genomen in de besluitvoering. Ook moet er nog worden gekeken wat het verlagen van de btw op levering en installatie van zonnepanelen voor impact heeft op de staatsbegroting.