Overheid roept op tot stroompauze: geen wasjes meer draaien in de avondspits

Om het overvolle stroomnet te ontlasten, lanceert de overheid de campagne ‘Zet ook de knop om’. Nederlanders wordt gevraagd om tussen 16.00 en 21.00 uur hun stroomverbruik te beperken. Maar hoe haalbaar is dat in de praktijk?

Stroomnet kraakt in zijn voegen

Het Nederlandse elektriciteitsnet zit zo goed als vol. Nieuwe woonwijken en bedrijven moeten steeds vaker wachten op een aansluiting. Vooral de vraag naar elektriciteit door bedrijven is hard gestegen: de wachtlijst is het afgelopen jaar bijna verdubbeld. Terwijl netbeheerders en overheid miljarden investeren in de uitbreiding van het stroomnet, duurt het nog jaren voor deze projecten effect hebben.

Mijd stroomslurpers tijdens piekuren

De overheid roept consumenten daarom op om tussen 16.00 en 21.00 uur geen stroomslurpende apparaten te gebruiken. Denk aan wasmachines, drogers, vaatwassers, warmtepompen en elektrische auto’s. Die zorgen in de namiddag en avond voor grote druk op het stroomnet. Elektrisch koken mag gewoon, benadrukt de overheid, omdat dit slechts kortstondige pieken veroorzaakt. Kleine aanpassingen in gedrag kunnen al verschil maken, stelt energie-expert Martien Visser: “De nood is hoog en alle beetjes helpen.”

Slimmer omgaan met apparaten

Veel moderne apparaten hebben inmiddels een timerfunctie. Zo kun je eenvoudig instellen dat de droger of auto-oplader pas later op de avond start. Bij warmtepompen is het slim om al in de middag extra te koelen of verwarmen, zodat je 's avonds minder hoeft te verbruiken. Verder loont het om oude, energieslurpende apparaten te vervangen door nieuwe, zuinigere modellen, aldus Milieu Centraal. Zij bieden online een bespaartest en praktische tips om je energiegebruik te verlagen.

Zonnepanelen en thuisbatterijen: kansen én kanttekeningen

Wie zonnepanelen heeft, kan profiteren door overdag opgewekte stroom zelf te gebruiken, bijvoorbeeld door de auto ’s middags op te laden. Een thuisbatterij kan hierbij helpen, al wijst Milieu Centraal op de milieubelasting van accu’s. De huidige salderingsregeling maakt het nog aantrekkelijk om terug te leveren aan het net, maar vanaf 2027 wordt die afgebouwd. Dat maakt het steeds interessanter om je eigen stroom slim te benutten. Zo bespaar je geld én help je mee het overbelaste stroomnet te ontzien.