Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Nieuwe energielabels maken verbruik weer inzichtelijk

Nieuwe energielabels

Ben je van plan om binnenkort je wasmachine te vervangen? Dan is de kans groot dat je nieuwe energielabels tegenkomt. Sinds kort gelden er namelijk nieuwe regels voor de energielabels van (onder andere) wasmachines, vaatwassers en koelkasten. Ben je op zoek naar een machine met label A? Dan is die nu een stuk lastiger te vinden dan voorheen.

Vervangen van energielabels

Het komt regelmatig voor dat energielabels worden vervangen, bijvoorbeeld wanneer alle producten een hoge score krijgen en er qua energiezuinigheid weinig te kiezen valt. Dit was nu het geval bij onder andere wasmachines, vaatwassers en koelkasten. De meeste apparaten scoorden A+++, het hoogst haalbare. Sterker nog, nieuwe koelkasten en vriezers waren zelfs verplicht om minimaal het label A+ te hebben. Mede door het gebrek aan onderscheid heeft het Europees Parlement besloten dat het oude label te onduidelijk was. De nieuwe regels voor energielabels gelden in heel Europa.

Hoe ziet het nieuwe label eruit?

Het nieuwe label is lastig te vergelijken met het oude, omdat er een nieuwe rekenmethode achter zit. Zo geldt voor de toekenning van de labels niet langer het jaarlijkse verbruik als maatstaf, maar wordt er bij wasmachines gekeken naar het energie- en waterverbruik na 100 wasbeurten. Bij een koelkast is vanaf nu het energieverbruik bij 4 graden leidend, waar dit voorheen nog 5 graden was. Overigens is het jaarlijkse energieverbruik nog wel op het label te vinden.

Op het nieuwe label vallen de categorieën A+, A++ en A+++ weg. In plaats daarvan bestaat het vanaf nu uit de letters A (meest zuinig) tot en met G (minst zuinig). Hoewel het vanwege de rekenmethode lastig vergelijken is, kun je ervan uitgaan dat het nieuwe label B, C of D ongeveer hetzelfde zijn als de oude A+++. Wat nu label F is, werd voorheen tot A+ gerekend. Voor fabrikanten wordt het door de nieuwe regels een stuk lastiger om het A label te ontvangen. Dit moet er onder andere voor zorgen dat er meer wordt gekeken naar het verbeteren en zuiniger maken van machines. Bovendien zijn er nu ook apparaten die bijvoorbeeld het F label zijn toegekend, waardoor je een duidelijkere keuze kunt maken voor een specifiek apparaat.

Verdwijnen oude energielabels

(Web)winkels hebben ongeveer twee weken tijd om alle oude labels te vervangen. Dat betekent dat er tot die tijd mogelijk nog oude labels bij sommige apparaten staan. Bovendien kun je tot december 2021 nog koelkasten en vriezers met een oud energielabel tegenkomen. Dit zijn oude modellen die niet meer worden gemaakt. Omdat ze vanzelf worden uitverkocht hoeven fabrikanten deze niet van een nieuw label te voorzien.

Goed om te weten

  • De nieuwe energielabels gelden niet alleen voor wasmachines, vaatwassers en koelkasten, maar ook voor was-droogcombinaties, vriezers en beeldschermen (ook TV’s).
  • Machines die nieuw op de markt komen moeten minimaal label F hebben. Machines met label G bestaan nog wel, maar worden niet meer nieuw toegelaten.
  • Op het nieuwe energielabel staat een QR code. Hiermee kun je extra informatie opzoeken over het product.
  • Voortaan moeten machines makkelijker te repareren zijn. Dit is afgesproken met fabrikanten.