Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Nederlanders in de kou om kosten te besparen

Energiebesparen

Een dikke trui, slofsokken en veel dekentjes houden Nederlanders in deze koude decembermaand warm. De hoge energiekosten en het dreigende gastekort zorgen ervoor dat bijna de helft van de Nederlanders hun verwarming lager of zelfs helemaal niet aanzetten. Ook nu de temperatuur de afgelopen weken tegen nul aanhikt.

Laag- of middeninkomens

Niet alle Nederlanders proberen te besparen op hun energiekosten. Voornamelijk de Nederlanders met een laag- of middeninkomen voelen zich genoodzaakt om actie te ondernemen. Met name mensen met hoge variabele tarieven betalen nog altijd een enorme som aan hun energierekening. Tot het energieplafond in januari ingaat zullen deze mensen in ieder geval nog flink op hun stookkosten moeten letten.

Energiebesparende maatregelen

Onderzoeksbureau Ipsos heeft onderzoek gedaan naar welke energiebesparende maatregelen het meest worden uitgevoerd in huis. Hiervan blijkt minder lang douchen het populairst. Vier op de tien Nederlanders staat korter onder de douche. Ook zet het overgrote gedeelte van de besparende Nederlanders hun verwarming lager. Niet alleen als het buiten warmer is, maar ook nu het overdag en ’s nachts tegen nul aanhikt.

Prijsplafond

Nog altijd staan de seinen op groen voor het prijsplafond voor energie. Vanaf 1 januari betalen huishoudens dan een lager tarief voor hun elektriciteit en gas. Dit geldt tot een verbruikershoeveelheid van 1200 m³ gas en 2900 kWh stroom per jaar. Daarna moeten huishoudens de hoge marktprijzen betalen. Nog altijd zijn de prijzen hoger dan een jaar eerder. Bij een aantal Nederlanders neemt het prijsplafond de zorgen weg, maar nog lang niet bij iedereen.