Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Kabinet gaat mensen helpen die hun energie niet meer kunnen betalen

Kabinet

Ondanks de dalende gasprijs zal de prijs voor energie de komende periode nog niet dalen. Er worden daarom op dit moment plannen gemaakt om mensen te helpen die hun energie niet meer kunnen betalen door de stijgende energieprijzen. Met de maatregelen nemen de overheid en energieleveranciers de rekening over van mensen die afgesloten dreigen te raken van het energienet.

Grote groep mensen in de problemen

Door de alsmaar hoge energieprijzen dreigen ruim 1 miljoen huishoudens in de financiële problemen te komen. Hiervan hebben ruim 600.000 huishoudens nooit eerder betalingsproblemen gehad. Deze groep mensen komen vervolgens in de schuldhulpverlening, wat de overheid ook enorm veel geld kost.

Variabele contracten

Alleen mensen die recentelijke in de financiële problemen zijn gekomen door de hoge energieprijzen hebben recht op hulp van de overheid. Het gaat dan om huishoudens die dit jaar een nieuwe energiecontract moeten afsluiten of hebben afgesloten met hoge variabele tarieven. Aangezien veel vaste contracten dit jaar aflopen en er nauwelijks vaste contracten te krijgen zijn, zal een aanzienlijke deel van de Nederlandse huishoudens straks hoge variabele tarieven betalen.

Welke mensen worden geholpen?

Mensen die hun energierekening niet betalen worden herkent door de energieleveranciers. Als een energieleverancier meerdere aanmaningen heeft gestuurd dan wordt de klant doorgegeven voor het overnemen van de schulden. Dit zorgt er tevens ook voor dat energieleveranciers niet omvallen doordat mensen hun rekening niet betalen. Het systeem is wel erg fraudegevoelig, maar daar ligt op dit moment de prioriteit niet volgens het kabinet.