Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hogere hypotheek door energiezuinig wonen

Het regeerakkoord gooit flink wat roet in het eten voor Nederlanders die graag een woning willen kopen. De maximale hypotheek hoogte gaat namelijk naar 100% in 2018. Maar niet getreurd, je kunt namelijk meer hypotheek krijgen wanneer je kiest voor een energiezuinige woning óf wanneer je met je hypotheek aanpassingen wilt financieren waardoor je woning energiezuinig wordt.

Energiezuinige maatregelen

Wanneer je een bestaande woning wilt kopen, dan is de kans groot dat je met een paar aanpassing in de woning al recht hebt op een hogere hypotheek. Je kunt met dit bedrag aanpassingen in je huis financieren en er voor zorgen dat je woning A++ wordt of een energieprestatiecoëfficiënt van maximaal 0.6 heeft.

Nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig al gebouwd met energiezuinige maatregelen. Hierdoor zijn deze huizen vaak duurder en zal je dus meer hypotheek nodig hebben. Omdat banken energiezuinige huizen aanmoedigen én je minder energiekosten hebt tijdens de looptijd van je hypotheek, zal je meer hypotheek kunnen ontvangen.

De volgende energiebesparende maatregelen kunnen vaak worden meegefinancierd óf zijn al doorgevoerd in jouw nieuwe woning:

  • HR-ketel
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler
  • Zonnecellen
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • HR++  beglazing

NulopdeMeter-woning

Wanneer je woning door deze energiebesparende maatregelen in een jaar evenveel energie verbruikt als opwekt, dan beschik je over een zogenoemde ‘Nulopdemeter’-woning. Eigenaren of geïnteresseerde in zo’n woning kunnen flink extra lenen. In 2017 was het mogelijk om ruim €25.000,- meer te lenen.

Inkomenseis en controle

Het klinkt best eenvoudig maar Nederland zou Nederland niet zijn als er geen regels zijn opgelegd voor deze voordelige versoepeling van de maximale hypotheekhoogte. Huiseigenaren die energiebesparende maatregelen willen doorvoeren in hun woning moeten voldoen aan een inkomens eis van €33.000,- bruto inkomen per jaar. Je maximale inkomen is niet alleen afhankelijk van het waarde van het huis, maar ook van je inkomen. Het bedrag dat extra geleend wordt bij de hypotheek moet natuurlijk wel betaalt kunnen worden bij de maandelijkse hypotheeklast. Er is daarom een maximaal leenbedrag van €9.000,- vastgesteld, zodat huiseigenaren en kopers alsnog energiebesparende maatregelen kunnen doorvoeren.

Daarnaast zijn hypotheekverstrekkers verplicht om te controleren of het volledige extra hypotheekbedrag ook echt besteed wordt aan energiebesparende maatregelen. De hypotheekverstrekker zet het gevraagde bedrag in depot en de bank zal vragen om aankoopnota’s. Kun je aantonen dat het volledige bedrag gebruikt zal worden voor energiebesparende maatregelen? Dan is er niets aan de hand en kun je gebruik maken van dit extra leenbedrag.

Veel mogelijkheden voor energie besparen

Wil jij je steentje bijdragen aan het klimaat? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om over te gaan op de energiebesparende maatregelen in je woning. Ook kun je voor een makkelijkere weg kiezen zoals het besparen op je energietarieven óf gebruik maken van groene stroom. Je kunt gemakkelijk energietarieven vergelijken wanneer je op onderstaande knop drukt. De aanbieders die je ziet staan maken allemaal gebruik van groene stroom. Je bespaart hiermee tot wel €300,- en draagt direct je steentje bij aan het verbeteren van het klimaat door de overstap te maken naar een andere energieleverancier. Zo makkelijk kan besparen zijn!

Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor een hogere hypotheek door energiebesparende maatregelen? Neem dan contact op met onze hypotheek afdeling via 030 – 7009 728. Zij kunnen je in gratis en vrijblijvend in contact brengen met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt die je alles hierover kan vertellen.