Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hogere gasprijs door het koude weer

Gasprijs

Na maanden van daling zet de stijging van de gasprijs door. De berichten schommelen heen en weer. Van lagere gasprijs door een zachte herfst en voldoende voorraden tot een hogere gasprijs door een koude winter en minder gasaanvoer. Deze gebeurtenissen laten zien hoe onstabiel de energiemarkt op dit moment is.

Prijsstijging voor inkoopprijzen

De inkoopprijzen zijn de prijzen die energieleveranciers betalen voor gas en stroom op de groothandelsmarkt. De prijzen gelden niet direct voor consumenten, maar bij constante stijging of daling is dit wel vaak een indicatie dat de energieprijs voor de consument stijgt of daalt. Vorige week vrijdag betaalden energieleverancier nog minder dan € 100 voor een megawattuur gas. Dinsdag was dat € 125, wat een enorme stijging is.

Oorzaak

Afgelopen weekend konden we nog met 15 graden in het zonnetje op een terras zitten. Nu lijkt het weer van nazomer toch een harde omslag te maken naar winters weer met temperaturen tegen het vriespunt in de nacht. Hierdoor moeten bedrijven en consumenten meer gas gebruiken om hun huizen en kantoren te voorzien van warmte. Daarnaast is de toevoer van het vloeibare aardgas (lng) uit de Verenigde Staten minder geworden door een storing. Het vloeibaar aardgas dienst als dé vervanger van Russisch gas.

Prijsverhoging voor consumenten

Het is lastig te zeggen wat de huidige stijging doet voor de energieprijs voor consumenten. Dit ligt ook vooral aan het energiecontract wat je hebt afgesloten. Variabele tarieven blijven maar hoger worden. Zo hebben een aantal energiemaatschappijen de prijsstijging per 1 januari 2023 al bekendgemaakt. Wel gaat er per 1 januari het prijsplafond voor stroom en gas in, waardoor huishoudens 1,45 euro voor een kuub gas en 0,40 euro voor een kilowattuur stroom gaan betalen tot het gemiddelde verbruik.