Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Grote energiemaatschappijen verrekenen verlaging btw-tarief niet automatisch

btw-tarief verlaging energie

Om de stijgende energieprijzen en aanhoudende inflatie te beperken heeft het kabinet besloten om van 1 juli tot 31 december 2022 de btw op energie te verlagen van 21 procent naar 9 procent. De grootste energieleveranciers in Nederland passen echter de verlaagde btw-tarieven niet automatisch toe in de voorschotten van hun klanten. Dit zorgt ervoor dat mensen met een vast contract niet direct kunnen profiteren van de maatregel en dus alsnog voor een langere tijd met hoge kosten zitten opgescheept.

Grote energiemaatschappijen doen moeilijk

Bij de grote energiemaatschappijen Greenchoice, Essent, Energiedirect en Vandebron wordt de btw-verlaging niet direct verrekend op het voorschot wat klanten al hebben betaald. Wel geven de leveranciers een advies aan hun klanten dat er mogelijk een verlaging van hun maandelijkse voorschot mogelijk is. Het initiatief om het maandelijkse voorschot te verlagen ligt verder bij de klant. Volgens de Consumentenbond is dit onnodig moeilijk voor klanten, voor wie de energie rekening al ingewikkeld is. Het initiatief zou bij de energieleveranciers moeten liggen.

Verrekening pas bij jaarafrekening

Vattenfall en Eneco maken het hun klanten nog wat lastiger. Zij geven alleen een advies over de verlaging van de btw als de klant daar expliciet zelf om vraagt. Daarnaast verrekenen zij de btw-verlaging pas op de jaarafrekening. Dit is schrijnend voor mensen die nu in een verslechterde financiële situatie zitten. Zij kampen dus alsnog met een hoog tarief tot het einde van het jaar. Dit staat haaks aan waar de verlaging van de btw voor bedoeld is, namelijk mensen die het nu financieel moeilijk hebben meer ruimte bieden. 

Kleine energiemaatschappijen verrekenen wel

Veel kleine energiemaatschappijen laten hun klanten wel direct profiteren van de btw-verlaging. Klanten van Budget Thuis, Clean Energy, Coolblue Energie, DGB Energie, Energie VanOns, EnergyZero, HVC Energie, NLE en Innova Energie hoeven niet zelf het initiatief te nemen om hun maandelijkse voorschot te verlagen.