Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Green Energy Day 2021

Green energy day

Duurzame energie is een veelbesproken onderwerp. Er wordt continu nagedacht over manieren waarop we (meer) duurzame energie kunnen opwekken. Jaarlijks wordt er één dag aangewezen om aan te duiden hoeveel energie er is opgewekt én verbruikt: Green Energy Day.

Wat is Green Energy Day?

Green Energy Day is een jaarlijks terugkerende dag, die aangeeft wanneer alle duurzame energie die in Nederland geproduceerd wordt ‘gebruikt’ is voor dat jaar. Als we alle duurzaam geproduceerde –Nederlandse- duurzame energie achter elkaar gebruiken, valt deze dag in 2021 op 16 februari. Dit is vrij vroeg. Toch is er een verbetering zichtbaar: elk jaar schuift Green Energy Day iets verder op. Hoe later in het jaar de dag valt, hoe groter het aandeel van duurzame energie in ons energieverbruik. Het uiteindelijke doel? Om Green Energy Day in 2050 op 31 december te laten vallen.

Ontstaan Green Energy Day

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) introduceerde Green Energy Day in 2019. De gedachte is dat Green Energy Day inzichtelijk maakt waar we staan ten opzichte van het einddoel van 2050. Het maakt het doel helder en zichtbaar, waardoor het concreter wordt en we weten wat er de komende jaren nog nodig is om het doel te halen. Om ons energieverbruik in 2050 compleet uit duurzame energie te laten bestaan, moeten we er samen voor zorgen dat Green Energy Day elk jaar 10 dagen opschuift. Dat is lastig, maar niet onhaalbaar.

Initiatieven

Er wordt al veel gedaan om het percentage duurzame energie te vergroten. Denk alleen al aan de aanleg van windmolenparken en het toenemende aantal zonnepanelen in Nederland. Uiteraard zijn er nog veel meer manieren van verduurzamen mogelijk; het is namelijk niet alleen belangrijk om meer duurzame energie op te wekken, maar ook om meer energie te besparen.

Wil je weten hoe jij kunt helpen om Green Energy Day zo laat mogelijk in het jaar te laten vallen? Een aantal anderen gingen je al voor. Kijk voor meer inspiratie op de website van Green Energy Day.