Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Geld verdienen door stroom te verbruiken?

Duurzaam energie

Afgelopen weekend produceerden Nederlandse hernieuwbare energiebronnen zo veel stroom dat mensen met dynamische energiecontracten geld terugkregen door energie te verbruiken. Onze zonnepanelen en windmolens wekte bijna 15.000 megawatt elektriciteit op. Dit is meer dan dat we in Nederland verbruiken. Hierdoor konden sommige mensen profiteren van deze bijzondere situatie door elektriciteit te verbruiken.

Bijzondere situatie

Tussen ongeveer 11:00 en 16:30 uur op zaterdag 23 april was de elektriciteitsproductie hoger dan dat er verbruikt werd. Hierdoor zakte de elektriciteitsprijs ver onder nul waardoor mensen geld terugkregen door energie te verbruiken. Het zou gaan om een prijs rond €-0.18 per kilowattuur inclusief belastingen.

Geld terug met dynamisch contract

De bijzondere situatie gold alleen voor mensen die een dynamisch of flexibel energiecontract hebben. Deze groep kreeg afgelopen weekend geld toe als ze elektriciteit gebruikte. De meeste mensen in Nederland hebben een vast contract en konden hier dus niet van profiteren. Het is niet de eerste keer dat de elektriciteitsprijs in de min schiet. De vorige keer toen dat gebeurde kwam de uiteindelijke prijs per kilowattuur alsnog boven de nul uit door belastingen. Nu de belastingen tijdelijk zijn verlaagd en er een recordhoeveelheid duurzame energie is opgewekt kon de energieprijs voor het eerst zo ver onder nul schieten.

Mooie dagen voor duurzame energie

Door de hoge opbrengst van duurzame energie hoefde de kolen- en gascentrales in Nederland een dag niet te draaien. De kolencentrales stoten zo’n 25 procent van de dagelijkse C02-uitstoot in Nederland uit.

Energie exporteren

Een gedeelte van de energie die we dit weekend overhadden werd geëxporteerd naar het buitenland, maar niet alles. De kabels naar het buitenland konden het overschot aan stroom gewoonweg niet aan.