Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Gasprijzen schieten omhoog door uitgelopen werkzaamheden Noorwegen

Gasprijs stijgt

De gasprijzen zijn bijna verdubbeld sinds 1 juni. De inkoopprijs van gas was aanvankelijk 23 euro per megawattuur (MWh) op 1 juni, wat erop leek te wijzen dat de gascrisis voorbij was. Echter, de gasprijzen blijken erg volatiel te zijn. Gisteren sloot de gasprijs af op ruim 40 euro per MWh en bereikte het gedurende de dag zelfs bijna 50 euro per MWh. Dit wordt veroorzaakt door de toenemende vraag naar gas in China en een verminderd aanbod uit Noorwegen door werkzaamheden.

Inkoopprijzen waren erg laag gezien de schaarste

Hoewel het onzeker is wat er in de nabije toekomst zal gebeuren, kunnen de prijzen weer dalen. Niettemin was de inkoopprijs van 23 euro per MWh, gezien de schaarste op de wereldmarkt, relatief laag. Hoewel men niet verwacht dat de recordprijzen van vorig jaar, die boven de 300 euro lagen, zullen worden bereikt, is er voorlopig geen stabiliteit op de gasmarkt.

Contractprijzen stijgen nu al

Daarnaast stijgen ook de tarieven voor meerjarige energiecontracten die consumenten momenteel kunnen kiezen. Bijvoorbeeld, een driejarig contract dat op 5 juni kon worden afgesloten voor 299 euro per maand, kost vandaag de dag 309 euro. Verwacht wordt dat contracten van een jaar en variabele contracten ook zullen stijgen als de gasprijs hoog blijft.

Langetermijn contract weer beschikbaar door opzegregeling

Energiebedrijven bieden sinds het begin van deze maand opnieuw meerjarige contracten aan, waar consumenten daadwerkelijk aan vastzitten. Vorig jaar waren deze contracten niet beschikbaar, omdat de consument er toen voor 100 euro vanaf kon komen. Energiebedrijven waren bang dat ze met duur ingekochte energie zouden blijven zitten. Als gevolg hiervan werden de meeste Nederlandse huishoudens gedwongen een variabel contract af te sluiten. Normaal gesproken worden de tarieven voor deze variabele contracten om de zes maanden vastgesteld, maar door de recordprijzen op de gasmarkt werden ze vaker verhoogd.