Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Gasprijzen lopen ver uiteen bij energieleveranciers

gasprijs

Energieleveranciers rekenen voor het gebruik van gas zeer uiteenlopende prijzen, waarbij het verschil tussen de goedkoopste en duurste contracten soms tot 1.500 euro per jaar kan oplopen. Deze ongelijkheid is grotendeels te wijten aan de schommelingen van de internationale gasprijzen, die de laatste maanden sterk zijn gestegen. In het najaar werden de stijgende gasprijzen vooral aangewakkerd door grote tekorten, en dit werd nog verergerd door gebeurtenissen zoals de Russische invasie in Oekraïne

Grote verschillen

Het prijsverschil tussen BudgetEnergie en Essent is bijna 1.500 euro voor een verbruik van 1.600 kubieke meter. Ook andere aanbieders zijn volgens dit onderzoek van de Nederlandse vakbonden aanzienlijk duurder, waaronder Energiedirect, Oxxio of Delta. Het gaat hierbij om de variabele tarieven. Nagenoeg alle energieleveranciers kopen hun energie in op dezelfde beurs, waardoor het extra opmerkelijk is dat de prijzen zo ver uiteenlopen.

Wat kunnen energieleveranciers doen?

De dynamiek van de markt verandert, en daardoor zullen energieleveranciers te maken krijgen met meer prijsvolatiliteit en moeilijkheden om langlopende leveringscontracten te leveren. Ondanks deze uitdagingen zijn er verschillende dingen die bedrijven kunnen doen om hun energiekosten laag te houden en zich te verzekeren van toegang tot betrouwbare aanvoer tegen een goede prijs. Zo kunnen sommige technologieën helpen om op verschillende plaatsen efficiënter met energie om te gaan. En er kunnen strategieën gebruikt worden om de risico's van het gebruik van energie te verminderen.