Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Gasprijs neemt duikvlucht na gesuste Australische stakingen

Gasprijzen

Eind vorige week is de handelsprijs voor gas met bijna 30 procent gedaald. Dit is het gevolg van het waarschijnlijk voorkomen van stakingen bij cruciale locaties voor de productie van vloeibaar aardgas in Australië.

Schommelingen in de gasprijs en invloed van arbeidsconflicten

Aanvankelijk betaalden handelaren op vorige week maandag nog ongeveer 42 euro voor een megawattuur gas. Echter, gedurende de week is de prijs snel gedaald en kwam deze op donderdagochtend onder de 30 euro terecht, wat neerkomt op een daling van zo'n 30 procent in slechts drie dagen.

De initiële prijsstijging vorige week was het gevolg van dreigende stakingen op enkele locaties in Australië waar vloeibaar aardgas (lng) wordt geproduceerd. Werknemers eisten betere arbeidsvoorwaarden en dreigden met een werkonderbreking. Gelukkig lijken deze potentiële stakingen nu te zijn afgewend, wat opluchting heeft gebracht onder de gashandelaren.

Internationale impact op gasprijzen en positieve veranderingen

Hoewel het Australische gas voornamelijk naar China wordt geëxporteerd in plaats van naar Europa, heeft het nog steeds invloed op de gasprijzen hier. Als China elders gas moet inkopen, komt het al snel in concurrentie met Europa, wat de prijzen opdrijft.

Het afgelopen jaar werden de gasprijzen aanzienlijk hoger doordat Rusland de gaslevering naar Europa verminderde. Dit leidde tot aanzienlijk hogere energierekeningen voor talrijke huishoudens, waarbij ze vaak honderden euro's extra per maand moesten betalen. Gelukkig zijn de prijzen inmiddels weer enigszins genormaliseerd, wat steeds meer mensen terugzien op hun energierekening. Energieleveranciers zoals Vattenfall en Essent deze week hebben aangekondigd dat ze vanaf 1 oktober de tarieven voor bepaalde klanten zullen verlagen, wat wijst op een positieve trend van dalende gasprijzen.