Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Gascrisis is nog niet voorbij

Gascrisis

De gascrisis in Europa is nog niet voorbij, zo waarschuwt de CEO van TotalEnergies, Patrick Pouyanné. Hoewel de prijzen voor gas recentelijk zijn gedaald, kan de vlag volgens hem nog lang niet uit. Dit komt door het nog altijd zeer geringe aanbod van beschikbaar aardgas wat niet uit Rusland afkomstig is.  

Probleem nog niet opgelost

Volgens Pouyanné is het idee dat Europa het gasprobleem heeft opgelost fout. Er is nog altijd te weinig aardgas beschikbaar voor de vraag van de Europese markt. Dat komt doordat er de afgelopen jaren te weinig is geïnvesteerd in infrastructuur voor vloeibaar aardgas (lng). Hierdoor zal de import van lng niet tot nauwelijks toenemen de aankomende jaren. Er zijn te weinig faciliteiten waarin lng opgeslagen en omgezet kan worden in gas.

Meer betalen voor lng

Los van de ontbrekende infrastructuur slaat Europa vaak mis in de internationale handel voor lng. Er is veel lng beschikbaar, maar nu de Chinese economie weer op volle toeren begint te draaien na de dip in de coronacrisis, is er vanuit China zeer veel vraag naar gas, olie en kolen. En China is bereid flink hiervoor te betalen. Dit zorgt voor een gigantische concurrentiestrijd op de wereldwijde markt. Wil Europa meer lng importeren dan moet hiervoor dus meer worden betaald.