Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Europese gasprijzen dalen weer na terugval in Israëlische gasleveringen

De Europese gasprijzen dalen weer nu de bezorgdheid over de bevoorrading vanuit het Midden-Oosten afneemt. De impact van de verminderde gasleveringen uit Israël lijkt voor Europa beheersbaar. Dit komt doordat er op de Amsterdamse gasbeurs een daling in de prijzen is, met name voor leveringen in november.

Dalende Gasprijzen op Amsterdamse Gasbeurs

Op de Amsterdamse gasbeurs is de prijs voor gasleveringen in november op een woensdagochtend met bijna 3 procent gedaald tot 46,69 euro per megawattuur. Dit komt nadat de prijs van gas op dinsdag al met meer dan 9 procent was gedaald. Ondanks deze dalingen ligt de gasprijs nog steeds boven het niveau van vóór de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober. Gedurende de week na de aanval bereikte de gasprijs zelfs het hoogste niveau sinds februari.

Impact van Verminderde Israëlische Gasleveringen

Deze situatie is het gevolg van Israël's tijdelijke stopzetting van gasleveringen aan Egypte als gevolg van het conflict met Hamas. In Egypte wordt Israëlisch gas omgezet in vloeibaar aardgas (LNG), dat bestemd is voor de Europese en Turkse markten. Deskundigen benadrukken echter dat de Egyptische LNG-export naar Europa en Turkije slechts goed is voor 5 procent van het totale aanbod. Hoewel de Israëlische gasproductie laag kan blijven als het conflict aanhoudt, lijkt de impact op Europa vooralsnog beperkt. Europa gaat de winter in met goed gevulde gasvoorraden, die nog niet zijn aangesproken vanwege het overwegend milde herfstweer.

Dit betekent dat Europa voorbereid lijkt te zijn op mogelijke onderbrekingen in de gasleveringen en dat de markt een zekere mate van veerkracht vertoont ten opzichte van de onzekerheden in het Midden-Oosten.