Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energietarieven langzaam weer omhoog

Energieprijzen stijgen

De energietarieven stijgen weer. Vorig jaar daalden de tarieven tijdens het begin van de coronacrisis naar een historisch lage prijs, maar daar is inmiddels een einde aan gekomen. Waarom loopt de prijs weer op? Met hoeveel? En wanneer ga je er iets van merken?

Hogere tarieven

Het stijgen van de energietarieven heeft te maken met de wereldwijde olieprijzen. De olieprijs is aan het klimmen, omdat producerende landen hebben afgesproken om minder te pompen. De verwachtingen zijn dat na de olieprijzen, ook een verhoging van energietarieven zal volgen. Het begin hiervan is al merkbaar. Bovendien gaan experts er vanuit dat de economie weer aan zal trekken nadat grote delen van de Westerse wereld gevaccineerd zijn. Ook dit kan op termijn zorgen voor een verdere stijging van de energietarieven.

Energierekening

Tot het begin van 2021 waren de energietarieven historisch laag. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de gemiddelde prijs van energie voor consumenten in januari 3,8 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Huishoudens met een gemiddeld verbruik (1192 kubieke meter gas en 2464 kilowattuur elektriciteit) betaalden in januari op jaarbasis 1513 euro. Dat is 60 euro minder dan in januari 2020. In juni 2020 kelderde de prijs nog verder; een kubieke meter gas kostte toen 20 cent, wat op jaarbasis ongeveer 90 euro scheelde. Inmiddels is dit alweer opgelopen tot 26 cent.

Uiteraard bestaat de energierekening uit meer dan alleen de energietarieven. Ook leverings- en transportkosten en de energiebelasting tellen mee. Toch lijken de belastingmaatregelen van 2021 volgens het CBS nauwelijks effect te hebben op de gemiddelde energierekening.

Merkbaarheid

Dat de energietarieven oplopen zal je niet direct merken. Als je een variabel tarief hebt, veranderen je tarieven twee keer per jaar: in januari en in juli. Dat betekent dat de energietarieven pas op 1 juli merkbaar in prijs zullen stijgen. Wanneer je een vast tarief betaalt, wordt de stijging van de energietarieven pas zichtbaar zodra je contract afloopt. Omdat de verwachting is dat de energietarieven na verloop van tijd verder zullen oplopen, kan het verstandig zijn om vast over te stappen op een vast tarief. Daarmee leg je de huidige (lagere) energieprijs vast in een contract voor meerdere jaren. Let daarbij wel op, want overstappen is niet altijd gratis.

Verder kan de stijging van de energietarieven er ook voor zorgen dat je huidige energieleverancier niet langer het voordeligst is. Ben je benieuwd of een andere leverancier beter bij je past? Probeer dan onze online vergelijker. Daarmee vergelijk je eenvoudig verschillende energieleveranciers en hun tarieven.