Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energieleveranciers hebben moeite met teruggeleverde stroom van zonnepanelen

Stroomnet

Energieleverancier Vandebron heeft aangekondigd dat klanten met zonnepanelen minder krijgen voor hun teruggeleverde stroom. Meer dan 70.000 klanten zullen bijdragen aan de kosten voor het terugleveren van overtollige zonne-energie aan het elektriciteitsnet. Dit besluit wordt genomen om Vandebron in staat te stellen om te gaan met de kosten van het overschot aan zonne-energie op zonnige dagen, dat tegen lagere prijzen op de energiemarkt moet worden verkocht.

Stroom terugleveren voor lagere prijs

In het verleden werden de kosten voor het terugleveren van energie gelijkelijk verdeeld over alle klanten, ongeacht of ze zonnepanelen hadden. Vandebron vindt echter dat het eerlijker is als eigenaren van zonnepanelen een kleine extra bijdrage leveren. Het energiebedrijf benadrukt dat het nog steeds financieel gunstig is om zonnepanelen te bezitten. Volgens een illustratief voorbeeld op hun website kunnen de extra kosten variëren, afhankelijk van de hoeveelheid teruggeleverde stroom, met een maximum van 46 euro per maand voor klanten die jaarlijks meer dan 5.000 kilowattuur aan stroom terugleveren.

Moeite met teruggeleverde stroom

De geplande kostenstijging zal medio augustus van kracht gaan. Klanten met vaste contracten zullen de verandering pas merken wanneer hun contractperiode afloopt. Voor klanten met variabele contracten wordt verwacht dat de verhoging al vanaf oktober op hun energierekening zal verschijnen. Energiebedrijven hebben al geruime tijd moeite met de grote hoeveelheid teruggeleverde stroom op dagen waarop er meer elektriciteit beschikbaar is dan nodig, wat kan leiden tot overbelasting van het elektriciteitsnet.

Salderingsregeling aanpassen

Hierom overweegt de overheid om de salderingsregeling aan te passen. Deze regeling stelt bezitters van zonnepanelen in staat om opgewekte en verbruikte energie tegen elkaar te compenseren. Energiebedrijven verminderen echter hun vergoedingen voor het terugleveren van overtollige stroom die het eigen verbruik overstijgt. Dit benadrukt de bredere uitdagingen waar energiebedrijven mee kampen bij het omgaan met de fluctuerende hoeveelheid teruggeleverde energie.