Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Een kwart van de overstappers gaat voor een langetermijn energiecontract

vast contract

Steeds meer consumenten kiezen ervoor om vaste energiecontracten af te sluiten, vooral meerjarige contracten zijn populair. Na anderhalf jaar van prijsschommelingen zoeken mensen nu naar stabiliteit en zekerheid.

Van variabel naar vast

Voorheen had bijna iedereen een variabel energiecontract, aangezien het anderhalf jaar lang niet mogelijk was om de energieprijs vast te zetten. Gedurende die periode stegen de energierekeningen aanzienlijk voor veel huishoudens, maar sinds het begin van dit jaar zijn de prijzen weer gedaald. Mensen zijn weer op zoek naar stabiliteit en duidelijkheid.

Langetermijn contracten

Bijna één op de vier consumenten die overstappen kiest nu voor een contract van twee of drie jaar, waarmee ze hun energieprijs voor een langere periode vastzetten. In vergelijking met 2019 en 2020, toen dit percentage nog rond de tien procent lag, is dit een opvallende stijging. De energieprijzen bij meerjarige contracten liggen namelijk iets hoger dan bij eenjarige contracten, maar ze bieden extra zekerheid.

Nog altijd onzekerheid in de energiemarkt

Het is voor veel mensen een goed moment om de huidige prijzen voor een langere periode vast te zetten, vooral na een periode van prijsdalingen. Daarnaast speelt de oorlog in Oekraïne voor veel Nederlanders nog altijd een rol bij het vastzetten van energieprijzen. Consumenten reageren snel op prijsschommelingen op de energiemarkt, en recentelijk is de markthandelsprijs voor gas na maanden van daling weer iets gestegen. Ondanks deze stijging is de prijs nog steeds tien keer lager dan in de zomer van 2022.