Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Een klein gedeelte van de huishoudens betaalt in 2024 onnodig meer dan het prijsplafond voor energie

 

Ongeveer 6 procent van de huishoudens in Nederland heeft momenteel een energiecontract met tarieven die boven het vastgestelde prijsplafond liggen. Opvallend genoeg biedt vrijwel elke energieleverancier contracten aan met prijzen die onder dit plafond vallen. Met het naderende einde van het jaar verdwijnt ook het prijsplafond, waardoor deze huishoudens vanaf 2024 waarschijnlijk hogere kosten zullen ondervinden. Hoewel de energieprijzen sinds het voorjaar zijn gedaald, constateert de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat een klein percentage huishoudens nog steeds vastzit aan contracten met prijzen die de huidige maximumtarieven overschrijden.

Afname prijzen en dreigende kostenstijging

In de afgelopen maanden zijn de nieuw aangeboden energieprijzen aanzienlijk gedaald, wat resulteerde in de meerderheid van de aangeboden contracten die prijzen onder het energieplafond hebben. Desondanks blijkt uit de maandelijkse energiemonitor van de ACM dat 6 procent van de huishoudens nog steeds vasthoudt aan contracten met hogere prijzen dan het huidige maximum van 1,45 euro per kuub gas en 40 cent per kilowattuur stroom. Tot het einde van het jaar zijn deze huishoudens nog beschermd door het plafond, maar daarna dreigen ze weer geconfronteerd te worden met de hogere tarieven die in hun contract zijn vastgelegd.

Overweging voor vaste contracten en opzegboetes

Met het naderen van het einde van het jaar rijst de vraag of het nu het ideale moment is om over te stappen naar een vast energiecontract. Hoewel het verbreken van een contract gepaard gaat met opzegboetes, zijn de kosten hiervan niet significant als het contract vóór 1 juni van dit jaar is afgesloten. Sinds juni zijn de opzegboetes echter gestegen, waardoor consumenten moeten bijdragen aan het verlies dat de energieleverancier lijdt door hun overstap naar een voordeliger tarief. Ondanks de recente stijging van vaste contracten, zijn er in oktober nog steeds meer huishoudens die een variabel energiecontract hebben. Energie-experts voorspellen echter dat de energieprijzen de komende maanden eerder zullen stijgen dan dalen, wat kan leiden tot een hernieuwde populariteit van vaste contracten tegen het einde van het jaar. Zet daarom nu je tarieven vast!