Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

De piek van de energiecrisis lijkt achter ons te liggen

Vloeibaar gas

De vlag kan helaas nog niet uit, want de gasprijs is nog altijd vier keer zo hoog als vorig jaar. Maar met de toenemende wind- en zonne-energie en grotere toestroom van vloeibaar aardgas lijkt de piek van de energiecrisis achter ons te liggen. Tijd om vooruit te blikken naar wat ons in 2023 te wachten staan.

Goede start van 2023

Het zachte weer van de afgelopen weken heeft ervoor gezorgd dat we ten opzichte van de koude decembermaand veel minder hoeven te stoken. Ook staat er meer wind waardoor de windparken veel meer opwekken. Door minder verbruik en meer windenergie is de gasprijs ruim gehalveerd en zijn de stroomprijzen veel lager van wat ze een maand geleden waren. Dit zegt helaas vrij weinig over de rest van 2023. De prijsdaling van energie is in dit geval volledig afhankelijk van het weer.

Dit jaar voor het eerst geen Russisch gas

Door de oorlog in Oekraïne heeft de EU besloten geen Russisch gas meer in te kopen. We moeten het daarom doen met Noors gas en vloeibaar aardgas (lng) uit Qatar en de Verenigde Staten. Voor lng zijn speciale havens nodig die nu in rap tempo worden gebouwd. Naast meer lng-capaciteit moeten we ook hopen op een zachte staart van de winter. De gascrisis is namelijk niet binnen één jaar opgelost.

Energie wordt goedkoper door zon en wind

Er is licht aan het einde van de tunnel. Door wind- en zonne-energie wordt de energie in Nederland elk jaar goedkoper. In 2023 worden er twee grote windparken op de Noordzee operationeel en ieder jaar worden er een recordhoeveelheid aan zonnepanelen op gebouwen en huizen geplaatst. Een zeer zonnige of waaierige dag kan in sommige regio’s zelfs zorgen voor een negatieve stroomprijs. Dan krijg je dus geld terug voor de energie die je levert.