Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Compensatie voor sociale minima door verder stijgende gasprijs.

Het leek erop dat de gasprijzen weer wat aan het dalen waren, mede door een zachte oktobermaand. Toch hebben de lage temperaturen van afgelopen weken ervoor gezorgd dat de gasprijs weer hard omhoog schiet. Inmiddels ligt de prijs boven de € 100 per megawattuur op de Europese markt. De opnieuw stijgende gasprijs is ook het kabinet niet onopgemerkt gebleven.

€ 200 extra steun

Het kabinet heeft besloten de minima in Nederland extra te ondersteunen in de nieuwe gasprijs piek en biedt daarom € 200 extra steun aan op de al circa € 400 belastingverlaging die voor iedereen geldt. Hiervoor is 200 miljoen euro vrijgemaakt waarmee ongeveer 800.000 huishoudens extra kunnen worden gecompenseerd. Met het vrijgemaakte geld moet een harde financiële klap worden voorkomen.

Geen maatwerk

Net als bij de eenmalige belastingverlaging heeft het kabinet gekozen voor een generieke uitkering. Maatwerk is voor een groep van 800.000 niet uitvoerbaar, aldus staatssecretaris Dennis Wiersma. Wel is er de mogelijkheid om gerichter te werk te gaan, waardoor het bedrag is sommige gevallen wat meer kan worden.

Wie komen in aanmerking?

Om in aanmerking te komen kunnen mensen zich melden bij hun gemeente. Niet iedereen die op of net boven het minimumloon werkt is namelijk in het zicht van de gemeente. Dit geldt onder andere voor zelfstandigen met een laag inkomen en IOW- en AOW-gerechtigden (zonder aanvullend pensioen). Mensen in de bijstand krijgen het bedrag automatisch op hun rekening. De staatssecretaris streeft ernaar om de extra ondersteuning in het eerste kwartaal van 2022 over te maken.

Wat te doen met je aflopende of variabele energiecontract?

Het is op dit moment echt niet te zeggen wat de markt gaat doen. Er wordt verwacht dat de prijzen tot zeker april hoog blijven. Als je op dit moment een aflopend contract hebt, kun je het best even dealen met de variabele tarieven tot april. Je moet dan even op de blaren zitten, maar dat is beter dan hoge tarieven voor een langere tijd vastzetten. Variabele contracten worden vanaf 1 januari fors duurder. Sommige energiemaatschappijen gaan vanaf dan maandelijks de energietarieven wijzigen. Uiteindelijk is het beter om over te gaan op een vast contract als de tarieven weer wat gedaald zijn.