Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Keuzemogelijkheid contractduur energielevering


Bij het afsluiten van een energiecontract moet je rekening houden met de looptijd van het contract.  Dit is de periode dat je aan het contract vastzit en hoelang je gebruik kunt maken van de tarieven van je contract. Er zijn verschillende keuzemogelijkheden namelijk 1-, 2-, 3-, of zelfs 5-jarige contracten. De looptijd van het contract bepaalt onder andere de prijs, maar ook de voorwaarden die hierbij horen.

De keuze voor een kortlopend of juist een langdurig contract is persoonlijk en hangt af van jouw situatie. Ook hebben beide opties zo zijn voordelen en zijn nadelen.

Vergelijk looptijden

Langlopend energiecontract

Wanneer je graag de zekerheid wilt van lage energietarieven voor een langere periode of je niet elk jaar bezig wilt houden met het vergelijken van de energietarieven, kies dan voor een langere looptijd. Je kunt dan kiezen voor een twee- of drie-jarig contract met vaste leveringstarieven. Je profiteert dan gedurende de looptijd van het contract dan de voordelige energietarieven die je hebt afgesloten met je energiecontract. Je profiteert echter niet van een prijsdaling. Het is met een langlopend energiecontract alsnog mogelijk om kosteloos over te stappen. Consumind zorgt er namelijk voor dat de overstapboete die je ontvangt door de nieuwe energieleverancier aan je wordt vergoed. 

Kortlopend energiecontract

Wil je liever zo vrij als een vogeltje zijn en na een jaar weer overstappen? Dan kun je het beste voor een kortlopend energiecontract kiezen. Je kunt na een jaar opnieuw kijken en vergelijken en desgewenst kosteloos overstappen naar een andere energieleverancier. Zijn de tarieven gestegen? Dan zal je nieuwe contract duurder zijn dan het afgelopen jaar. Zijn de tarieven gedaald? Dan profiteer je van het voordeel. Dit risico heb je niet wanneer je kiest voor een langlopend energiecontract.

Vergelijk looptijden

Consumind adviseert

De keuze voor een kort- of langlopend contract is heel persoonlijk en ligt aan je huidige situatie. Het is maar net wat goed bij je past. Consumind adviseert je om je energietarieven altijd voor een langere periode vast te zetten. Wij snappen dat je een 3-jarig contract misschien te lang vindt, daarom is een 2-jarig contract een goede tussenweg. Je kan dan alsnog na een jaar vergelijken en overstappen. Je ontvangt dan wel een overstapboete, maar Consumind zorgt ervoor dat deze voor je vergoed wordt. Zo kun je alsnog profiteren van eventuele prijsdalingen of behoud je de voordelige tarieven van je oude contract.

Toekomst

Voor de komende jaren (moment van schrijven 01-2019) wordt een flinke stijging van de tarieven verwacht. Op de termijnmarkten sluiten energieleveranciers contracten af voor de inkoop van energie voor langere termijn tegen een vaste prijs. Maar omdat deze tarieven nu stijgen, zullen energieleveranciers die links of rechts om moeten betalen. Daarom stijgen de tarieven voor de consumenten. Ook wordt de stijging mede veroorzaakt door het wijzigingen van de overheidsheffingen. De komende jaren zal dit onderdeel van de energierekening alleen maar verder stijgen. 

Vergelijk looptijden

Meer interessante pagina's: Start nu de energievergelijking - Dé goedkoopste energieaanbieder - Gratis energievergelijker- Consumind - Checklist energieverbruik van huishoudelijke apparaten 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage