Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Netbeheerkosten voor energie

De netbeheerder verzorgt het netwerk, en de meter van stroom en gas. Hiervoor betaalt u dan ook transportkosten, capaciteitskosten, vastrecht en meetdienstkosten.

Transportkosten en capaciteitskosten voor energie

De transportkosten zijn de kosten voor het vervoer van stroom en gas. Per aansluiting, dus voor stroom en gas, betaalt u ook een vast bedrag voor de capaciteit die de meter aankan, onafhankelijk van uw verbruik. Hoe hoger de capaciteit van uw meter, hoe hoger de kosten. De meeste huishoudens hebben een 3x 25 ampère aansluiting voor stroom en een G4 of G6 aansluiting voor gas. Indien u een grotere aansluiting hebt, betaalt u meer voor de netbeheerkosten.

Het is de moeite waard om straks gelijk te controleren wat voor type gasmeter u heeft! Duizenden Nederlanders blijken namelijk een gasmeter te hebben met overcapaciteit. Dat heeft u niet nodig, maar u betaalt er wel voor. Kijk voor meer informatie hier.

Vastrecht en meetdienstkosten voor energie

Het vastrecht betaalt u iedere maand. Het is een soort abonnement, voor de afname van stroom en gas. Het vastrecht dat u aan de netbeheerder betaalt, wordt gebruikt onder andere gebruikt om het netwerk te onderhouden. Onder de meetdienstkosten vallen de meterhuur en de opname van de meterstand.

Geen keuze netbeheerder voor energie

U kunt niet zelf kiezen voor een netbeheerder, want deze is regio gebonden. De netbeheerder bepaalt zelf hoe hoog de kosten voor het netwerk zijn. Daarom zijn dit vaste kosten op de energierekening. Wel controleert de ACM (Autoriteit Consument & Markt) of de netbeheerders een redelijk bedrag vragen. De ACM is toezichthouder voor onder andere de energiemarkt. Ze ziet erop toe dat leveranciers met elkaar concurreren en geen onderlinge prijsafspraken maken. Kijk hier om te zien wie uw netbeheerder is.

Als u overstapt van energieleverancier, kunt u wel dezelfde netbeheerder houden. Alleen als u verhuist naar een andere regio, heeft u een andere netbeheerder. De energieleveranciers zetten de netbeheerkosten op de rekening en dragen het voor u af aan de netbeheerder.

Bekijk hier per netbeheerder de hoogte van de netkosten.

Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking nu - Energietarieven: vastzetten of niet? - Dé goedkoopste energieaanbieder - Gratis energievergelijker - Consumind 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

Afbeelding: elektriciteitsmasten van Manzrussali/ Shutterstock.com