Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Netbeheerkosten voor energie


De netbeheerder verzorgt het netwerk en de meter van stroom en gas. Hiervoor betaal je als consument transportkosten, capaciteitskosten, vastrecht en meetdienstkosten.

Transportkosten en capaciteitskosten voor energie

De transportkosten zijn de kosten voor het vervoer van stroom en gas. Per aansluiting, dus voor stroom en gas, betaal je een vast bedrag voor de capaciteit die de meter aankan, onafhankelijk van het verbruik. Hoe hoger de capaciteit van de meter, hoe hoger de kosten. De meeste huishoudens hebben een 3x 25 ampère aansluiting voor stroom en een G4 of G6 aansluiting voor gas. Indien je een grotere aansluiting hebt, betaal je meer voor de netbeheerkosten.

Het is de moeite waard om straks gelijk te controleren wat voor type gasmeter je hebt! Duizenden Nederlanders blijken namelijk een gasmeter te hebben met overcapaciteit. Dat hebben ze echter helemaal niet nodig, maar ze betalen er wel voor. Kijk voor meer informatie hier.

Vastrecht en meetdienstkosten voor energie

Het vastrecht betaalt je iedere maand. Het is een soort abonnement, voor de afname van stroom en gas. Het vastrecht dat je aan de netbeheerder betaalt, wordt onder andere gebruikt om het netwerk te onderhouden. Onder de meetdienstkosten vallen de meterhuur en de opname van de meterstand.

Geen keuze netbeheerder voor energie

Je kan niet zelf kiezen voor een netbeheerder, want deze is regio gebonden. De netbeheerder bepaalt zelf hoe hoog de kosten voor het netwerk zijn. Daarom zijn dit vaste kosten op de energierekening. Wel controleert de ACM (Autoriteit Consument & Markt) of de netbeheerders een redelijk bedrag vragen. De ACM is toezichthouder voor onder andere de energiemarkt. Ze ziet erop toe dat leveranciers met elkaar concurreren en geen onderlinge prijsafspraken maken. Kijk hier om te zien wie jouw netbeheerder is.

Als je overstapt van energieleverancier, kun je wel dezelfde netbeheerder houden. Alleen als je verhuist naar een andere regio, krijg je een andere netbeheerder. De energieleveranciers zetten de netbeheerkosten op de rekening en dragen het voor je af aan de netbeheerder.

Bekijk hier per netbeheerder de hoogte van de netkosten.

Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking nu - Energietarieven: vastzetten of niet? - Dé goedkoopste energieaanbieder - Gratis energievergelijker - Consumind 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

Afbeelding: elektriciteitsmasten van Manzrussali/ Shutterstock.com