Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Zuid-Hollandse jongeren duurste uit bij autoverzekering


Als je woont in Zuid-Holland en een auto in je bezit hebt, betaal je gemiddeld meer premie voor je autoverzekering dan iemand uit een andere provincie. Dit blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Independer. Deze analyse bestaat uit meer dan een miljoen vergelijkingen van autoverzekeringen, in de periode van 1 januari 2019 tot en met 31 oktober van dat jaar. Zuid-Hollandse jongeren met een volledig cascodekking betalen de hoogste premie (gemiddeld per jaar 2430 euro). 


De conclusie dat Zuid-Hollanders het duurste uit zijn met hun autoverzekering geldt voor alle leeftijden en alle drie de dekkingen. Friezen betalen gemiddeld het minste voor hun autoverzekering.

Landelijk gemiddelde

De gemiddelde jaarpremie voor de verplichte WA-verzekering, die alleen schade vergoedt, veroorzaakt bij een ander, is in Nederland 603 euro. Heb je zo’n verzekering en woon je in Zuid-Holland? Dan betaal je gemiddeld in een jaar 721 euro. Voor WA+ (beperkt casco), die meer schade vergoedt naast de WA-schade, betaal je in Zuid-Holland 18 procent meer dan het landelijk gemiddelde (666 euro) en voor volledig casco (bijna alle schades worden hierin vergoed) betaal je gemiddeld 1236 euro in Zuid-Holland. Landelijk ligt deze premie gemiddeld op 1066 euro. Autobezitters uit Friesland betalen de laagste premies. Daar betaal je gemiddelde jaarpremies van respectievelijk 502 euro, 547 euro en 894 euro.

Uiterste

Er is een uiterste te noemen. Zo zijn jongeren (18-24 jaar) in Zuid-Holland helemaal de dupe. Deze groep vormt volgens de verzekeraars een groot risico: zij betalen gemiddeld 1532 tot en met 2430 per jaar aan premie. Gemiddeld betalen jongeren in Nederland 1.307 euro voor een WA-verzekering, 1.379 euro voor WA+ en 2.063 euro voor een volledig cascodekking.

Diverse factoren

De premie voor de autoverzekering wordt door verschillende factoren bepaald. Zo heeft het gewicht en de leeftijd van de auto en de bestuurder invloed, net als het aantal kilometers wat ermee gereden wordt of het rijgedrag en het aantal schadevrije jaren. Ook is het van belang of de auto zakelijk of particulier gebruikt gaat worden en telt het risico op schade of diefstal in je woonomgeving mee. Bij het afsluiten van een verzekering wordt tegenwoordig vaak gekeken naar de postcode. Deze is gelinkt aan een regio, waaruit veel of weinig schades geclaimd worden. Hoe meer schades uit je regio bekend staan, hoe hoger de premie.