Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Schadevrije jaren gaan niet meer verloren

Autoverzekering

Vanaf 1 januari verruimen autoverzekeraars de regels rond de schadevrije jaren. Als jij of je partner veel schade vrije jaren hebt opgebouwd dan gaan deze niet meer verloren bij een echtscheiding of bij overlijden. Dit geldt voor schadevrije jaren die je met je eigen auto, lease auto of auto in het buitenland hebt gereden.

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn een voordeel die je opbouwt bij je autoverzekeraar als je geen schade rijdt. Hiermee toon je aan dat je voorzichtig omgaat met je auto en dit heeft dan ook positieve gevolgen voor je premie. In sommige gevallen kunnen de maandelijkse kortingen op je autoverzekeringpremie oplopen tot 70 / 80 procent.

De schadevrije jaren komen op de naam van de polishouder (hoofdverzekerde) te staan. Dit betekent dat in de huidige situatie één iemand in aanmerking komt voor de schadevrije jaren, ondanks het feit dat je een auto hebt gedeeld. Nu komt daar dus verandering in. Alle schadevrije jaren kunnen vanaf het nieuwe jaar overgedragen worden aan de (ex)partner.

Schadevrije jaren en leasen

Schadevrije jaren opbouwen met een zakelijke leaseauto ging ook niet altijd vanzelfsprekend. Sommige leasemaatschappijen lieten zakelijke rijders wel schadevrije jaren opbouwen, maar deze gingen vervolgens verloren als je stopte met leasen. Vanaf 1 januari komt ook hier verandering in. In de nieuwe situatie moet er een aparte leaseverklaring worden vastgelegd bij de verzekeraar. Hiermee houdt de verzekeraar de schadevrije jaren bij en niet de leasemaatschappij.

Schadevrije jaren in het buitenland

Ook schadevrije jaren die zijn gereden in het buitenland kunnen worden geregistreerd in Nederland. Hiervoor moet je contact opnemen met je buitenlandse verzekeraar. Deze moet een verklaring afgeven die je vervolgens bij je nieuwe Nederlandse verzekeraar kunt indienden.