Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Minder autoschadeclaims tijdens de coronacrisis


Als gevolg van de coronacrisis zien verzekeraars verschuivingen in het soort schadeclaims. Schades op reis- en evenementenverzekeringen nemen sterk toe, terwijl het aantal inbraak- en verkeerschades afneemt. Dit is niet gek, aangezien we nu massaal thuisblijven. Vooral autoschadeclaims komen minder voor. Dat aantal daalde de afgelopen maanden met 25%.

Onduidelijkheid over autoverzekering

Het thuis-zijn geeft ons meer tijd om onze financiële situatie en verzekeringen nog eens na te lopen. Dat is maar goed ook: uit onderzoek blijkt dat maar liefst 57% van de Nederlandse automobilisten niet zeker weet of hun autoverzekering wel bij hen past. Daarnaast geeft ongeveer een derde van de automobilisten aan dat ze niet weten of ze een vrije keuze voor een garage hebben. Doordat mensen zich niet bewust zijn van eventuele verzekeringseisen (bijvoorbeeld gebondenheid aan een specifieke garage), komt het regelmatig voor dat gereden schade niet vergoed wordt door de verzekeraar.

Gemakzucht versus prijs-kwaliteit

De reden dat we onze autoverzekeringen niet regelmatig checken, is met name gemakzucht. Ongeveer 42% van de Nederlanders is nog nooit overgestapt van autoverzekering. Wanneer we dit wel doen is dit met vooral vanwege een beter prijs-kwaliteitverhouding, omdat de huidige verzekering te duur is geworden of omdat we een nieuwe auto hebben gekocht. Daarbij valt op dat ouderen verhoudingsgewijs meer belang hechten aan overzicht en gemak, terwijl jongeren (tot 34 jaar) de prijs een belangrijkere factor vinden.

Schadeclaim autoverzekering

Waar het algemene aantal autoschadeclaims de afgelopen maanden met een kwart daalde, daalde de ingediende claims voor ruitschade zelfs met het dubbele (50%). De automobilisten die het meest autoschade claimen zijn 65-plussers. Dit is te verklaren doordat zij vaker allrisk verzekerd zijn dan jongere automobilisten, waardoor ze meer vergoed krijgen. Daarnaast heeft deze leeftijdsgroep al meer schadevrije jaren opgebouwd, wat ze een hogere korting geeft op de premie. Ook is hun inkomen vaak iets hoger en hebben ze een duurdere auto. De afgelopen twee jaar nam het gemiddelde aantal allrisk verzekerden toe.

Ben je benieuwd of jouw autoverzekering (nog) bij je past? Vraag geheel vrijblijvend een kosteloos een offerte aan bij onze verzekeringsspecialisten!