Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Is rijden met slippers verboden?

Slippers autorijden

De tassen zijn gepakt en je bent klaar om de hele dag op het strand te gaan liggen. Voordat je naar het strand wil rijden heb je vast wel eens in de situatie gezeten dat je met slippers achter het stuur bent gaan zitten en bij jezelf denkt: mag dit eigenlijk wel? De één zegt van wel, de ander zegt dat je een fixe boete kan krijgen en niet verzekerd bent. Wij hebben het voor je uitgezocht!

In Nederland mag het

Wie in eigen land op vakantie gaat hoeft zich niet druk te maken om een boete voor rijden met slippers. Rijden met slippers wordt namelijk niet letterlijk in de wet genoemd als een overtreding. Wel staat er dat het verboden is je zodanig te gedragen dat je een gevaar op de weg veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt verhindert. Dit betekent niet dat je geen teenslippers zou mogen dragen tijdens het rijden.

Toch wordt het rijden met teenslippers door Veilig Verkeer Nederland niet aangeraden. Teenslippers zitten namelijk niet zo vast aan je voeten als schoenen of sandalen. Het kan voorvallen dat je slipper blijft haken achter een pedaal. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat je hierdoor niet kunt remmen. Ook kan je slipper afglijden tijdens het gasgeven. Het mag dan niet wettelijk verboden zijn, maar het is niet verstandig.

In het buitenland mag het niet

In veel Europese landen is het wel verboden om met slippers te rijden. Het staat bijvoorbeeld in Griekenland ook niet specifiek genoemd in de wet, maar hier is het aan de politieagent om de situatie te beoordelen. Ze kunnen dan zomaar beslissen dat je een boete van 100 euro krijgt en zelfs je rijbewijs kan tot 30 dagen worden ingehouden. Ook in Frankrijk en Spanje riskeer je een boete van tussen de 100 euro en 200 euro. Hier is het wel in de wet opgenomen het gezien wordt als een serieus gevaar.

Ben je verzekerd als je schade maakt?

Zoals net is vermeld zijn er in de Nederlandse wet geen specifieke uitlatingen over het rijden met slippers. Ook in de polisvoorwaarden van Nederlandse autoverzekeraars staat er daarom niets over rijden met slippers. Wel moet er aangetoond kunnen worden dat jij de schade niet door je eigen gedrag hebt veroorzaakt. Hierbij wordt gekeken of je de gevaarlijke situatie zelf hebt opgezocht of niet. Er zitten dus wat haken en ogen aan. In principe ben je dus gewoon verzekerd, maar voorkom onnodig risico en trek gewoon even je schoenen aan voordat je achter het stuur gaat zitten.