Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Check verzekering bij auto-aankoop via particulier


Maar liefst 11 van de 21 verzekeraars vergoeden niet het volledige bedrag bij een total loss-verklaring of diefstal, wanneer de betreffende auto via een particulier is gekocht. Dit meldt financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Volgens de website Geld.nl geldt bij het genoemde aantal verzekeraars dat zij bij diefstal of in het geval van total loss alleen het volledige bedrag (de zogeheten aanschafwaarderegeling) vergoeden, wanneer de auto is gekocht bij een officiële merkdealer of een dealer die bij BOVAG is aangesloten. Deze voorwaarde valt negatief uit voor veel particuliere auto-aankopers; uit cijfers van VWE Automotive blijkt dat er jaarlijks circa 700.000 auto’s tussen consumenten worden verkocht.

Reden

Een veelgenoemde reden van verzekeraars, om in het geval van aankopen via particulieren, niet het volledige bedrag te vergoeden, is dat de waardebepaling minder betrouwbaar is of niet goed te achterhalen is. Dan gaat het om onder meer transparantie over de waarde van de auto, de onderhoudsstatus, juiste kilometerstand en onderhoudsgegevens.

Vervangingswaarde

Krijg je bij diefstal of total loss niet het volledige bedrag? Dan vergoeden verzekeraars vaak een vervangingswaarde. Die waarde wordt meestal gebaseerd op basis van een koerslijst van de BOVAG en ANWB. Dan wordt er gekeken naar een zelfde auto, met gelijke kilometerstand, accessoires en bouwjaar. In de praktijk kan het zijn dat een consument een lager bedrag krijgt vergoed, dan wat hij ervoor betaald heeft.