Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Bestuurders rijden veiliger wanneer er ‘over de schouder’ wordt meegekeken


Uit gegevens van de ANWB Veilig Rijden Verzekering blijkt dat automobilisten veiliger rijden, wanneer ze weten dat er op ze gelet wordt. Door middel van deze verzekering wordt er feedback gegeven op de rijstijl van de verzekerde. De deelnemers van deze verzekering zijn minder vaak betrokken bij verkeersongevallen en hebben minder schade dan weggebruikers met een gewone autoverzekering.

ANWB ziet dat na verloop van enige tijd men gewend raakt aan de feedback, waardoor het rijgedrag achteruit gaat. Als de klant merkt dat met de negatief veranderde rijstijl de korting afneemt, herstelt het rijgedrag zich weer.  

Data

Verder blijkt uit de data dat met jongere auto’s veiliger wordt gereden dan met oudere auto’s en het rijgedrag per regio verschilt. Automobilisten uit Flevoland (vooral Almere) rijden het meest onveilig. Enschedese verzekerden rijden het veiligst. Ook komen problemen in de infrastructuur aan het licht. Wanneer er bijvoorbeeld snelheidsborden op een bepaalde manier staan, waardoor de bestuurder niet genoeg tijd heeft zijn snelheid aan te passen. Het onnodig hard remmen in een dergelijke situatie zorgt voor slechter rijgedrag.

Extra korting

Wanneer je als verzekerde toestemming geeft data te verzamelen met betrekking tot jouw rijgedrag, verzamelt ANWB diverse data. Op basis daarvan geeft de organisatie je een rijscore. Elke tien dagen krijg je via een app inzicht in je rijgedrag. Elk kwartaal bepaalt het rijgedrag of een verzekerde extra korting krijgt of een deel van de korting moet inleveren. Ook kun je elk kwartaal je rijgedrag verbeteren, want dan start altijd een nieuwe ronde. Weet je hoe je rijgedrag wordt bepaald? Aan de hand van remmen, snelheid, bochten en het gebruik van de versnelling. Via een app op je mobiele telefoon wordt dit gedrag gevolgd.

Driekwart beloond

Uit een analyse van 2016 tot en met 2019 blijkt dat er bijna 50.000 polissen zijn verstrekt. 75 procent van de klanten is beloond voor rijgedrag. Anderhalve procent heeft een waarschuwing ontvangen voor extra gevaarlijk rijden. Denk dan bijvoorbeeld aan 50 kilometer per uur te hard rijden. Wist je dat de BMW 5-serie, Audi A6 en de Renault Laguna het minst veilig worden bestuurd? Het veiligste rijgedrag vertonen bestuurders van de Subaru Forester, Suzuki Splash en de Huyndai IX20.