Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Autoverzekeringen goedkoper dan een jaar geleden, maar niet voor lang

Autoverzekeringen

We hebben te maken met ongekende inflatiecijfers. De gasprijs schiet door het dak, de prijs van sommige boodschappen zijn bijna verdubbeld en de huren schieten omhoog. Alles wordt duurder, maar autoverzekeringen zijn juist goedkoper dan vorig jaar. Hoe kan dat?

Premies berekend over langere periode

In de eerste helft van 2022 is een gemiddelde daling te zien van anderhalf procent ten opzichte van een jaar eerder. Vorig jaar betaalde je nog gemiddeld 88,27 euro voor een autoverzekering. Nu is dat gemiddeld 86.99 euro. Autoverzekeraars baseren hun premie op een voorspelling van verschillende risicofactoren. Dit gebeurt vaak op de lang termijn. Hierdoor zijn inflatiecijfers niet direct doorberekend in de autopremie.

Huidige premies nog van vorig jaar

De huidige premies zijn nog altijd beïnvloed door de coronapandemie in 2021. Hierdoor reden mensen minder en werden er dus ook minder autoverzekeringen afgesloten. Ook waren er minder ongelukken, vandalisme en criminaliteit door de lockdowns. Dit heeft allemaal invloed gehad op de hoogte van de premie voor autoverzekeringen.

Ook autoverzekeringen zullen hard stijgen

Auto-onderdelen worden duurder door de inflatie, er zijn meer mensen op de weg dan voor de coronapandemie en meer mensen kopen een auto. Hierbij komen meer ongelukken, meer vandalisme en meer auto-gerelateerde criminaliteit kijken. Doordat bedrijven die schade van auto’s verhelpen de huidige hoge prijzen doorberekenen, zal de premie van een autoverzekering ook hard stijgen. Dit gebeurt alleen niet direct. De verwachting is dan ook dat de consument zeer binnenkort een hogere premie kan verwachten.