Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Aantal autodiefstallen sterk afgenomen

Autoverzekering

Ben je een autobezitter? Dan kun je je auto met een goed gevoel (op slot) achterlaten. Het aantal autodiefstallen daalde de afgelopen vier jaar met ruim 25 procent, en dat is gunstig voor de WA verzekering.

Oorzaak onduidelijk

Vorig jaar werden er in totaal 9671 auto’s gestolen. Dat is een stuk minder dan in 2016, toen dit aantal nog op 13.224 lag. De reden van deze daling is onduidelijk, maar het is goed mogelijk dat verbeterde alarmsystemen en strengere registraties er een rol in spelen. Vooral de registraties maken het dieven moeilijk, omdat gestolen voertuigen hierdoor beter terug te vinden zijn. Overigens krijgen autodieven het komend jaar nog lastiger, aangezien handelaren hun tweedehandsspullen dan verplicht moeten registreren in een digitaal register.

Verschil per regio

Het totaal aantal autodiefstallen neemt af, maar er is wel een groot verschil per regio zichtbaar. Zo slaan autodieven in Zuid-Holland nog altijd het vaakst toe: het aantal gestolen auto’s stond in 2016 op 3.263, terwijl dit er in 2020 nog ‘maar’ 2.808 waren. In Zeeland worden de minste auto’s gestolen: 69 in 2020. De grootste dalingen waren zichtbaar in Friesland en Drenthe, daar verminderde het aantal autodiefstallen met respectievelijk 60 en 54 procent.

Vermindering van premie

Dat er steeds minder auto’s gestolen worden is goed nieuws voor autobezitters. Het betekent namelijk dat het risico op autodiefstal kleiner wordt, waardoor verzekeraars hun premies kunnen verlagen. In 2020 was dit al het geval; toen daalde de gemiddelde premie voor de WA verzekering en WA volledig cascoverzekering met gemiddeld 1,5 ten opzichte van het jaar daarvoor, terwijl de premies van WA beperkt cascoverzekeringen daalden met 5 procent.

Ook in 2021 wordt weer een prijsdaling van de premies verwacht. Dit heeft niet alleen te maken met het aantal diefstallen, maar ook met de lockdown. Doordat we minder de weg op gaan, neemt het risico op schade en ongelukken ook verder af. De afgelopen maanden werd al een verlaging van premies zichtbaar, maar of deze daling zich gedurende het jaar door blijft zetten is pas halverwege dit jaar te bepalen.