Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Misverstanden over aansprakelijkheidsverzekeringen

Aansprakelijkheidsverzekeringen

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) kun je afsluiten om schade die jij maakt aan andere personen of andermans spullen te dekken. Je kunt ook schade die door je partner, kinderen of huisdieren zijn gemaakt verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering. Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Wij raden daarom iedereen aan om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Aansprakelijkheidsverzekering is geen WA-verzekering

Het type aansprakelijkheidsverzekering die we behandelen in dit artikel wordt vaak verward met de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) voor auto’s. Schade die je veroorzaakt met je auto valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Hiervoor moet je dus een aparte WA-verzekering afsluiten die tevens ook verplicht is voor iedereen met een auto.

Aansprakelijkheidsverzekering is verplicht

In tegenstelling tot een WA-verzekering is het niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) af te sluiten. Wel is het zeer verstandig. Je kunt namelijk altijd zonder opzet schade aan iets of iemand veroorzaken. Als je niet verzekerd bent dan is dit dus een groot financieel risico, aangezien je volgens de wet verplicht de kosten moet vergoeden. Als dit bedrag hoger is dan dat je kunt ophoesten dan heb je een groot probleem.

Opzettelijke schade ook verzekerd

Iemand of iets opzettelijke schade aandoen is niet verzekerd. Bij sommige verzekeraars wordt opzettelijke schade door kinderen onder de 15 jaar vaak wel vergoedt.

Alleen in Nederland verzekerd

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je in het buitenland vaak net zo goed verzekerd als in Nederland. Let wel goed op de polisvoorwaarden bij het afsluiten van de verzekering. Hierin staat vermeld in hoeverre je ook buiten Nederland verzekerd.

Binnen het huishouden is de schade ook verzekerd

Als je schade maakt aan de televisie van je kind of de telefoon van je partner dan valt dit niet onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering. Dit geldt tevens ook voor schade aan je eigen spullen. Deze spullen vallen wel te verzekeren via de inboedelverzekering.